Volgende regering komt onder meer religieuze dwang

Wednesday, April 10, 2019 |  Ryan Jones
Een van de grootste punten van kritiek op Netanyahu, die dinsdag bij de verkiezingen duidelijk werden, is dat hij routinematig aan veel eisen van de ultra­orthodoxe partijen toegeeft bij zijn pogingen om een meerderheid voor de coalitie te krijgen.

Afbeelding: Shas-leider Arie Deri viert het verkiezingsresultaat van zijn partij (Foto: Flash90)

Nu, als Netanyahu belast zou worden met het vormen van de volgende regering, zullen de eisen van de beide orthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom waarschijnlijk nog veel hoger uitvallen. En Netanyahu zal geen andere keus hebben dan tegemoet komen aan deze eisen.

Met andere woorden, al deze christenen en Messiaanse Joden, die bijvoorbeeld hebben gehoopt dat Shas niet opnieuw de controle over het ministerie van Binnen­landse Zaken zou krijgen, of dat het monopolie van het rabbinaat op het sluiten van huwelijken in het Heilige Land eindelijk kan worden afgezwakt, kunnen dit vergeten

Netanyahu zal de draconische politiek van deze partijen opnieuw steunen, omdat hij anders geen regerings­coalitie zou kunnen vormen. In werkelijkheid kan geen enkele zijde dat. De ultraorthodoxe partijen zullen weer de doorslag geven.

Het rechtse blok won dinsdag bij de verkiezingen, na telling van ongeveer 94 procent van de stemmen, naar schatting 65 van de in totaal 120 zetels in de Israëlische Knesset . Daarvan behoren 49 zetels (75 procent) tot de seculiere en gematigd religieuze partijen van Likoed, de Unie van Rechtse Partijen (of Verenigd Rechts), Yisrael Betenoe en Koelanoe.
Zestien zetels (bijna 25%) behoren tot Shas en Verenigd Torah Jodendom).

Als Netanyahu de eisen van de orthodoxen afwijst, kan hij geen meerderheidscoalitie vormen. Dat was ook in de vorige Knesset al het geval, weliswaar in mindere mate. Na de verkiezingen van 2015 hadden Netanyahu en zijn seculiere en gematigd religieuze coalitiepartners 53 zetels (80 procent), terwijl de orthodoxen van de regering nog eens 13 zetels (19 procent) inbrachten.

Het is niet alleen een probleem voor Bibi
Alle Israëli's die voor de centrum-linkse fractie Blauw en Wit hebben gestemd, hebben het mis als zij geloven dat dit alleen een 'Bibi'-probleem is (Bibi is de bijnaam van Netanyahu). Netanyahu mag dan wat toegankelijker zijn voor ultraorthodoxe eisen, maar hij is niet de enige die ertoe wordt gedwongen deze eisen te accepteren.

Als Netanyahu de nog nooit vertoonde stap zou ondernemen om een deel van de totale orthodoxe eisen af te wijzen en daardoor niet voldoende zetels zou krijgen voor een meerder­heids­coalitie, zou Blauw en Wit een poging ondernemen om dit te doen. Maar ook zij zouden Shas en Verenigd Torah Jodendom het hof kunnen maken, zonder welke ook Blauw en Wit, evenals Netanyahu, geen stabiele regering kunnen vormen.

Blauw en Wit, Arbeidspartij en de linkse Meretz-partij hebben samen (op dit moment) 45 zetels. Misschien zouden zij Koelanoe ervan kunnen overtuigen zich bij hen aan te sluiten en hun daarmee 49 zetels geven. Het resultaat luidt echter: Zonder de ultraorthodoxen zou Blauw en Wit geen regering kunnen vormen.

Of het nu Netanyahu dan wel Benny Gantz wordt, ieder van de potentiële premiers heeft het vertrouwen van de ultraorthodoxen nodig, dus ten minste 25% van de coalitie. hetgeen betekent dat Shas en het Verenigde Torah Jodendom als doorslaggevende kracht het privilege hebben om zo ongeveer alles te eisen wat ze willen.

Regering van Nationale Eenheid?
De enige denkbare manier om een scenario te vermijden waarin de ultraorthodoxen zoveel macht hebben, is dat Netanyahu's Likoed en Gantz's Blauw en Wit een regering van nationale eenheid vormen.

Een eenheidsregering is hoogst onwaarschijnlijk, gezien de modder die beide partijen tijdens de verkiezingscampagne naar elkaar hebben gegooid. Bovendien lijkt het erop dat beide partijen een gelijk aantal Knesset-zetels zullen hebben, een situatie die zal leiden tot een ernstig geschil over de vraag welke partijleider als premier de teugels in handen zou nemen.
Maar dit is het land van wonderen, dus we zullen afwachten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.