Politieke enquêtes en leugens – wat is het verschil?

Monday, April 08, 2019 |  David Lazarus
Terwijl het minder dan 24 uur duurt tot de verkiezingen beginnen, hebben de Israëlische media de deksel van een politieke doos van Pandora met politieke enquêtes en leugens geopend. Woorden die in het Hebreeuws opmerkelijk veel op elkaar lijken.

Ik geloof niet in deze politieke enquêtes. Waarom zou ik? Niemand heeft mij gevraagd wat ik denk. Ook mijn familie en mijn vrienden is niets gevraagd. Waarom zou ik me interesseren voor een enquête waarvoor het niet uit schijnt te maken wat ik denk?

De Hebreeuwse Bijbel heeft gelijk wanneer hij hetzelfde woord voor enquêtes gebruikt als het woord voor leugen Dat klopt, en u hebt dat voor het eerst hier gehoord.

In het Hebreeuws is het woord voor enquête סקר seqer. Het wordt in de Hebreeuwse Bijbel, in de vorm שׂקר, maar éénmaal gebruikt in de profetie van Jesaja, waar de vrouwen van Jeruzalem gewaarschuwd worden: Omdat de dochters van Sion uit de hoogte doen, met uitgestrekte hals lopen, met de ogen lonken, met kleine pasjes lopen, en hun enkelringen laten rinkelen, (Jesaja. 3:16). Seqer betekent omzien, de situatie observeren of overzien, en wijst ook op nieuwsgierigheid.

Destijds naar het jaar 730 v.Chr. bekritiseerde Jesaja de vrouwen in Jeruzalem met extreem harde woorden voor de manier waarop zij 'met de ogen lonken', alleen om alles wat zij zagen te gebruiken, om hun goddeloze gedrag te bevredigen. Hij berispt hen om hun verlokkende jurk en hun verlokkende charme. (Jesaja. 3:17-26), rond 730 v.Chr.

De oude Joodse wijzen vroegen waarom God een vrouw uit Adams rib schiep, en niet uit zijn hoofd. Opdat zij zichzelf niet zo hoog zouden achten, beweerden zij. En waarom niet uit zijn hart? Opdat ze niet te jaloers zou zijn. En waarom niet uit zijn mond? Ik laat het aan u over om dat te raden. Maar ook niet uit zijn ogen, zodat ze niet overmatig nieuwsgierig zou worden of zich ermee zou bemoeien (Saqranit, nieuwsgierig, heeft in het Hebreeuws dezelfde wortel). En dat waren de vrouwen van Jeruzalem volgens Jesaja 3.

God schiep de vrouw uit een rib, de wijzen zijn het daarover eens, want het is een deel van ons lichaam dat altijd bedekt wordt, dat van bescheidenheid spreekt, een gebruikelijke Bijbelse aansporing voor onze dochters. Het is wel interessant dat in dit gedeelte uit Jesaja, waar dit woord 'enquête' (seqer) maar éénmaal voorkomt, hij er de dochters van Sion op attendeert dat hun luxueuze kleding veel te overdreven is. Hij beschrijft inderdaad twintig verschillende soorten van kleding en opmaak, die de vrouwen op ongepaste wijze droegen. Zou de profeet zelf de situatie te overdreven hebben 'overzien'?!

En zoals reeds genoemd werd, zowel in de Bijbel als in het moderne Hebreeuws is het woord voor 'enquête' hetzelfde als dat voor 'leugen'. (Een opmerking voor onze Hebreeuwse geleerden: Een leugen, dus een שׁקר sheqer, wordt geschreven met de letter shin, terwijl de enquête, סקר, seqer, met een samech wordt geschreven. Volgens prof. Avshalom Kor, Israëls meest deskundige linguïst en expert in de Hebreeuwse grammatica en semantiek, betekent het met een shin geschreven woord ‘enquete’, en niet leugen. Hij wijst er ook op dat de letters שׁ shin, שׂ sin en ס samech in veel Hebreeuwse woordenboeken en ook in talmoedische geschriften uitwisselbaar zijn. Daardoor komt Kor tot de conclusie dat enquêtes en leugens van dezelfde wortel stammen).

Zijn enquêtes leugens? Ik herinner me nog de enquêtes die absoluut zeker van waren dat Shimon Peres Netanyahu zou overwinnen, maar er achteraf toch volledig naast zaten. In het Hebreeuws zeggen we dat 'leugens geen voeten hebben', wat betekent dat we er niets mee bereiken. Misschien doen al deze enquêtes dat ook niet. Veel mensen houden ervan om bij enquêtes te knoeien als ze hun antwoord moeten geven. Het propagandadoel van politieke enquêtes is in elk geval duidelijk.

Houd u ver van bedrieglijke zaken שֶׁקֶר (sheqer), zegt Exodus 23:7. Tegenwoordig zouden we dit misschien moeten lezen als Houd u verre van bedrieglijke enquêtes סקר (seqer).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.