Morgen zijn de verkiezingen, feest van de democratie

Monday, April 08, 2019 |  Dov Eilon
De dag van de verkiezingen was en is voor mij altijd een bijzondere dag. Al een of twee dagen ervoor voel ik deze bijzondere sfeer. Ja, ik zou het vergelijken met uitzien naar een vakantie.

Afbeelding: De briefjes met de Hebreeuwse letters van de partijen voor de verkiezingen, (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Maar niet omdat we die dag niet hoeven te werken, nee, dat is niet de reden. De reden hiervoor is de betekenis van deze belangrijke dag. Wij, de burgers, hebben het op deze dag in onze handen om onze toekomst te bepalen. En juist hier in Israël is dat zo belangrijk.

Daarom vraag ik me altijd af, hoe het kan dat veel Israëli's op deze dag gewoon thuis blijven. 'Het brengt ons toch niets', 'Wat kan mijn stem dan veranderen?' zijn slechts twee voorbeelden van excuses om niet deel te nemen aan de verkiezingen. Na de verkiezingen volgt er dan een klacht over de verkiezingsuitslag.

Niet deelnemen aan de verkiezingen bestaat voor mij niet. De eerste verkiezingen in Israël vonden plaats op 25 januari 1949, nog voordat het parlement de naam 'Knesset' kreeg. Op dat moment was de prachtige opkomst 85,8 procent. Met grote trots had men toen in de nieuwe Staat gestemd.

De eerste verkiezingen in Israël, in 1949

Bij de laatste verkiezingen in 2015 was de opkomst 72,3 procent. Er waren in eerdere jaren al lagere opkomst­cijfers. Bij de vervroegde verkiezingen in 2006 ging slechts 63,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

Ontevredenheid met de politici mag geen reden zijn om niet aan de verkiezingen deel te nemen, integendeel. Net als in 1949 moeten we blij zijn om morgen te kunnen stemmen. Morgen hebben we weer de kans om onze toekomst, de toekomst van ons land, te beïnvloeden.

Morgen, hoewel het een vrije dag is, zal ik zeker heel vroeg opstaan om mijn democratische plicht, of liever gezegd mijn democratische recht, te vervullen en mijn stem uit te brengen. Ons stembureau is gevestigd in een basisschool op een paar straten en enkele traptreden afstand van onze woning. Misschien ontmoet ik een van onze buren, de minister van Toerisme Yariv Levin, die slechts vijf huizen van ons vandaan woont.

Later op de dag ga ik samen met mijn vrouw naar het stembureau. Ik houd van de sfeer van de verkiezingen. Onze dochter zal waarschijnlijk voor het eerst haar stem uitbrengen in haar legerbasis. En onze oudste zoon zal deze keer stemmen in Tel Aviv, waar hij woont. En dan is er nog onze jongste zoon, die deze keer niet mag stemmen vanwege de vervroegde verkiezingen. Want hij is pas 6 dagen na de verkiezingen 18 jaar oud. Maar misschien vindt hij het helemaal niet zo slecht. Hij hoeft zich niet af te vragen op welke partij hij moet stemmen.

Ik heb ook lang en hard nagedacht over op wie ik deze keer zou stemmen. Deze keer vonden de verkiezings­campagnes nauwelijks plaats op straat. In het verleden werden op elk kruispunt stickers en folders verspreid en hingen er enorme verkiezingsaffiches aan de huizen. Vandaag lijkt de verkiezingscampagne plaats te vinden op de sociale netwerken op het internet. Dat is ook heel goed, er is veel minder papierafval op straat. Alleen in de religieuze stadsdelen vond ik een verzameling verkiezingsfolders op de trottoirs. En dan zijn er nog de tv-commercials, die nu al zo'n twee weken dagelijks op alle Israëlische tv-kanalen worden uitgezonden. Dat ziet er dan uit:

Ik heb me niet laten beïnvloeden door de reclames, ik had al besloten welke partij ik deze keer mijn stem geef. Ik zal morgen stemmen op...... nee, nee, natuurlijk zal ik dat voor mezelf houden. Maar ik kijk uit naar de 'vrije dag' van morgen en de bekendmaking van het resultaat in de avond. Het wordt een spannende dag.

Wij informeren u op woensdag over de verkiezingen en de uitslag. Want morgen is een feestdag, de dag van de verkiezingen.

In aanloop naar de Israëlische parlements­verkiezingen heeft het CIDI een aantal campagne­video’s vertaald van de politieke partijen die deel willen uitmaken van de volgende Knesset.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.