Israëls maanmissie toont donkere achterkant maan

zondag 7 april 2019 |  David Lazarus
Israël maakt geschiedenis met de eerste particulier gefinancierde missie naar de maan. Onderweg krijgen we opnamen te zien van iets wat we hier op aarde nooit te zien krijgen: de donkere kant van de maan.

Het ruimteschip Bereshiet is dit weekeinde met succes rond de maan gaan draaien, na een reis van 5,5 miljoen kilometer in elliptische banen rond de aarde. Volgende week moet hij een zachte landing maken op een gedeelte van de maan dat de Zee van Sereniteit wordt genoemd. Deze zeldzame foto's van de andere kant van de maan werden gemaakt tijdens de manoeuvre van het ruimteschip om in een baan rond de maanbaan te komen.

De rechter foto toont een close-up van het krateroppervlak van de maan. Deze prachtige foto is genomen op een hoogte van 470 km. De grote kraters die je ziet worden gevormd door asteroïden, enorme rotsachtige lichamen die in een baan om de zon draaien. De kleinere kraters worden gevormd door meteorieten die slechts kleine asteroïden zijn. Omdat de maan geen atmosfeer heeft die hun snelheid afremt, wordt het maanoppervlak toegetakeld door deze met hoge snelheid rondvliegende rotsen. De aarde heeft echter wel een atmosfeer, en omdat asteroïden zo snel bewegen, verbranden ze meestal door wrijving met onze atmosfeer en veranderen ze in stof voordat ze onze planeet bereiken. God zij dank! Er zijn echter wel enkele meteoorkraters op aarde.

De linker foto laat ons een nederig makend perspectief van de aarde zien, als een lichte stip, gezien vanaf de donkere kant van de maan.

Bereshiet is op weg om op 11 april op de maan te landen en volgens SpaceIL zal het ruimteschip in de komende week 'een reeks intensieve manoeuvres' uitvoeren ter voorbereiding op de maanlanding. Wanneer het ruimteschip zacht op de maan landt, zal Bereshiet de eerste particuliere landing op de maan zijn.

Israël is pas de zevende natie die een ruimteschip lanceert dat in staat is om een baan om de maan te bereiken. Sinds het team op 21 februari Bereshiet in een baan om de aarde lanceerde, heeft het ruimteschip wekenlang rond de aarde gedraaid om de nodige impulsen te krijgen om in een elliptische maanbaan te schieten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.