Grootste zonnestroomtoren operationeel in de Negev

Friday, April 05, 2019 |  David Lazarus
De Ashalim elektriciteits­centrale op zonne-energie in de Negev-woestijn in Israël is operationeel. De ultra­moderne installatie is uitgerust met meer dan 50.000 computer­gestuurde heliostaten of spiegels, die de zon in twee richtingen kunnen volgen en het zonlicht kunnen weerkaatsen naar een boiler bovenop een 240 m hoge toren. Dat is hoger dan menige hoge wolkenkrabbers en veruit de hoogste zonnetoren die ooit werd gebouwd.

Hoe werkt het? Al die tienduizenden spiegels zijn aangesloten op een computergestuurd volgsysteem, zodat ze de hele dag precies meebewegen met de baan van de aarde rond de zon en de warmte van het zonlicht naar een plek op de ketel bovenop de toren leiden tot op de millimeter nauwkeurig. Het super hete water in de boiler produceert oververhitte stoom, die vervolgens door buizen naar beneden wordt getransporteerd met voldoende druk om een stoomturbine-generator met een enorme snelheid te laten draaien om elektriciteit te produceren.

De zonnecentrale kan 300 megawatt aan schone elektriciteit leveren, 2 procent van het Israëlische energieverbruik, dat is genoeg om ongeveer 150.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De installatie beslaat een oppervlakte van meer dan 3 km² . Het is een van de grootste hernieuwbare energieprojecten ter wereld.

In subtropische gebieden zoals Israël bestaat geen ochtend- of avondschemering. Wanneer de zon niet schijnt, is het er meteen donker. Om toch over langere tijd elektriciteit te kunnen leveren, maakt de Ashalim zonnetoren gebruik van thermische opslag van warmte-energie in een vat met heet gesmolten zout. Hierdoor kan de toren tot 18 uur per dag elektriciteit leveren.

Naast de zonnetoren bestaat de elektriciteitscentrale uit een groot veld zonnepanelen en een gasgestookte centrale om stoom te leveren wanneer de zon niet schijnt.

Het klimaat in Israël is ideaal voor zonne-energie, met name in de Negev, die meer dan 300 dagen zon per jaar geniet. Israël heeft veel doorbraken op het gebied van zonnetechnologie gekend, maar de regering is traag in het afzien van het gebruik van fossiele brandstoffen voor energie. Maar dat begint zeker te veranderen met het doel om in 2020 met het nieuwe zonneproject 10 procent van de energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen te halen. Zodra het project volledig succesvol is gebleken, is Israël van plan om snel over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.

Samen met de recente ontdekking van enorme aardgasvoorraden langs de Israëlische Middellandse-Zeekust zal de Ashalim-fabriek bijdragen aan de veiligheid van Israël door de afhankelijkheid van de invoer van fossiele brandstoffen te verminderen. Het zal ons ook veilig houden door 110.000 ton CO2-uitstoot per jaar uit de lucht te houden die we inademen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.