Israël en de VS in actie tegen groeiende Iraanse raketdreiging

donderdag 4 april 2019 |  Yochanan Visser
Terwijl de internationale gemeenschap de Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten blijft veroordelen, wordt het steeds duidelijker dat de maatregel verband houdt met de activiteiten van Iran in Syrië.

Eerder deze week vertelden ambtenaren van de VS het volgende aan onderzoeksverslaggever Adam Kredo van de Washington Free Beacon. ‘De recente erkenning door de regering-Trump van de Israëlische soevereiniteit over het betwiste Golanhoogten gebied maakt deel uit van een grotere inspanning door het Witte Huis om nieuwe fronten te openen om Iraanse militanten en terroristische handlangers in de regio te bestrijden.’

De EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken (Frederica Mogherini) beweerde dat de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten geen ‘oplossing’ vormde voor het conflict over het eigendom van het bergachtige plateau. De regering-Trump beweert echter het tegenovergestelde.

‘Deze beslissing is van cruciaal strategisch en veiligheidsbelang voor de Staat Israël en de stabiliteit van het Midden-Oosten,’ vertelde een niet nader genoemde ambtenaar van het Witte Huis aan Kredo.
‘De Golanhoogten te laten besturen door het Syrische en Iraanse regime zou [zijn als] een oogje dichtknijpen voor de bedreigingen die uitgaan van een Syrisch regime dat zich bezighoudt met wreedheden en van Iran en terroristische partijen, waaronder Hezbollah, die de Golanhoogten willen gebruiken als lanceerplaats voor aanvallen op Israël,’ voegde de ambtenaar eraan toe.

‘Deze regering, in tegenstelling tot vorige regeringen, is bereid om de werkelijkheid te erkennen dat er geen alomvattende vredesovereenkomst kan zijn die de veiligheidsbehoeften van Israël op de Golanhoogten niet bevredigend regelt,’ zei een andere ambtenaar van het Witte Huis.
De ambtenaar benadrukte de radicaal veranderde situatie aan de noordoostelijke grens van Israël, waar Iran tijdens het afgelopen jaar grensoverschrijdende raketaanvallen heeft opgevoerd. Daarbij stelde de ambtenaar: ‘de verklaring van de president over de Golan weerspiegelt een erkenning van de unieke omstandigheden die het gepast maken om de Israëlische soevereiniteit op dit ogenblik te erkennen.’

Deze ‘unieke omstandigheden’ omvatten de oorlogszuchtige activiteiten van Iran in Libanon, Irak en Gaza. Daar probeert de Islamitische Republiek constant een uitputtingsoorlog tegen Israël gaande te houden.
Tegelijkertijd neemt de raketdreiging van Iran tegen Israël met de dag toe, zoals we zullen zien.

Gaza
Laten we eerst eens kijken naar de situatie in Gaza. Nog steeds proberen Egyptische bemiddelaars daar een langdurige wapenstilstand tussen Israël en de regerende terreurorganisatie Hamas tot stand te brengen. Hamas beweert dat de partijen op het punt staan een dergelijke wapenstilstand te ondertekenen, iets wat door Israël is ontkend.

De Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) doet echter haar uiterste best om, via haar bondgenoot Islamitische Jihad in Gaza, de totstandkoming van een wapenstilstand tussen de partijen te voorkomen.
Zo is de Islamitische Jihad verantwoordelijk voor een raketbeschieting op Zuid-Israël. Deze beschieting kwam nadat het Israëlische leger reageerde op de raketaanval die bijna twee weken geleden een huis in Moshav Mishmeret (ten noorden van Tel Aviv) met een langeafstandsraket verwoestte.
Hetzelfde gebeurde toen twee raketten 'per ongeluk' op Tel Aviv werden afgevuurd, twee weken voor de aanval op Mishmeret.

De Islamitische Jihad gaf onmiddellijk een verklaring, uit waarin men verklaarde gereed te zijn voor oorlog met Israël. Hamas probeerde echter een escalatie te voorkomen, door de Islamitische Jihad-provocatie te veroordelen. Ook verklaarde Hamas publiekelijk dat de raketaanvallen een poging waren om beide zijden een oorlog in te trekken en dat die poging moest worden gestopt.

De toenemende invloed van de Islamitische Jihad in Gaza is het werk van de nieuwe commandant Ziad Nakhallah, die zeer dicht bij de commandant van de Quds-brigade (Qassem Soleimani) staat. Nakhallah heeft de omvorming van de Islamitische Jihad in een Hezbollah-gevechtsmacht versneld en wakkert het geweld in Gaza voortdurend aan.
De terreurorganisatie heeft geen financiële problemen: ze wordt namelijk volledig gefinancierd door Iran en probeert Gaza over te nemen om de oorlog tegen Israël te doen escaleren.

Toen Hamas vorige week de situatie langs de Israëlische grens probeerde te de-escaleren, gaf de Islamitische Jihad een verklaring uit. Israël werd bedreigd met oorlog als het de Palestijnse Arabieren, die deelnemen aan de zogenaamde Land Dag-protesten langs de grens tussen Gaza en Israël afgelopen zaterdag, zou doden.

Libanon
Wat Libanon betreft, heeft Israël opnieuw onthuld dat Iran (samen met Hezbollah) de bouw van een ondergrondse productiefaciliteit voor precisieraketten heeft voltooid. Het bestaan van de nieuwe raketfaciliteit in Libanon was naar verluidt een van de kwesties die vorige week tijdens de ontmoeting tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo werden besproken.
Pompeo zou de Libanese premier Saad Hariri hebben gewaarschuwd dat de activiteiten van Iran zouden kunnen leiden tot een nieuwe ramp voor Libanon. Israël zou namelijk niet stilzitten en zou militaire actie kunnen ondernemen om de groeiende dreiging van Iran in Libanon weg te nemen.

Iran en Irak
Dan is er nog de toenemende dreiging van langeafstandsraketten vanaf Iraanse bodem voor Israël.
Iran heeft de afgelopen maanden verschillende tests uitgevoerd met langeafstandsraketten die in staat zijn om nucleaire raketkoppen te dragen. Alle pogingen om deze raketten te lanceren, mislukten echter.

Iran houdt zich blijkbaar niet aan resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad. Daarin wordt de Islamitische Republiek opgeroepen om ‘geen enkele activiteit te ondernemen met betrekking tot ballistische raketten die ontworpen zijn om kernwapens, waaronder lanceringen, te kunnen leveren.’
De tests met de langeafstandsraketten en verscheidene nieuwe onthullingen over het Iraanse raketprogramma wijzen hierop: de Islamitische Republiek werkt koortsachtig om een ‘strategische sprong’ in zijn raketprogramma te maken, zoals plaatsvervangend luitenant-kolonel Hossein Salami het noemde.

En inderdaad. Op 2 februari 2019 onthulde het de Hoveizeh kruisraket, volgens het Washington Institute for Near East Policy. Het gaat om een variant van de als bestaande Soumar raket (een kopie van de Russische Kh-55 nucleaire kruisraket). De Hoveizeh heeft een actieradius van 1350 kilometer volgens de IRG: dat is bijna het dubbele van het bereik van de Soumar-raket. Ook is de Hoveizeh in staat om een veel grotere raketkop te dragen.
Aangezien de Hoveizeh een kruisraket is, kan hij gestationeerd worden op de Iraanse onderzeeërsvloot en kan hij Israël bedreigen vanuit de Middellandse Zee.

Een succesvolle test, die werd uitgevoerd in de Perzische Golf, toonde aan dat de raket zijn doelwitten 1200 kilometer verderop raakte met extreme nauwkeurigheid, volgens Amir Khatami (Irans minister van Defensie).

Begin februari onthulde Iran ook de tweede generatie van de Khoramsharh ballistische raket. De KhoramSharh-2 raket heeft naar verluidt een wendbare raketkop, waardoor het een precisieraket is. De raket heeft een actieradius van 2000 km; hij kan doelen kan raken in heel Israël, terwijl hij in staat is om meerdere drie-ton zware raketkoppen te dragen.

Dan was er in februari de plotselinge onthulling van een nieuwe Iraanse ondergrondse raketfabriek. De productielijn van de IRG-fabriek bouwt de Delzal ballistische precisieraket. Deze raket heeft een reikwijdte van 1.000 kilometer en kan het noorden van Israël bereiken. Indien ingezet in Noord-Irak of Syrië, kan de Delzal elk doelwit in Israël raken.

Wat de Iraanse raketdreiging vanuit Irak betreft, is het feit dat de Iraanse bondgenoot Hash al Shaabi momenteel de controle over Noord-Irak overneemt en in het bezit is van ballistische raketten ook een bron van zorg voor Israël. Hash al Shaabi is een koepelorganisatie van door Iran opgerichte sjiitische milities.
De raketten zijn al gebruikt tegen de Koerden in Syrië en tegen de IS jihadistische terreurgroepering en kunnen in een toekomstige raketoorlog tegen Israël worden gebruikt.

De VS heeft besloten om meer troepen in Syrië te houden dan oorspronkelijk gepland. Dit om te voorkomen dat Iran transporten van troepen en raketten vanaf de grens met Irak tot aan de Golanhoogten uitvoert. Het Amerikaanse leger versterkt momenteel zijn bases in Irak en Syrië, met meer troepen die aankomen in Kirkuk (Noord-Irak) en op de Tanf-basis in het oosten van Syrië, aan de grens met Irak.

Zowel Israël als de Verenigde Staten zijn vastbesloten om de voltooiing van de Iraanse landcorridor van Teheran naar de Israëlische grens op de Golanhoogten, te voorkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.