Einde aan geweld bij grenshek van de Gazastrook?

Thursday, April 04, 2019 |  Dov Eilon
Hamas, de Islamitische Jihad en andere terreur­groepen in de Gazastrook zouden volgens een bericht in de in Jeruzalem verschijnende Arabische krant Al Quds hun leden hebben bevolen alle geweld­dadige acties bij het grenshek te staken.

Afbeelding: Hamasleider Haniye tijdens een feest ter gelegenheid van het 31-jarig bestaan van Hamas. December 2018. (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Dat zou ook de aanvallen met aan luchtballonnen hangende brandbommen en springladingen betreffen, en ook zouden er geen nachtelijke aanvallen langs de grens meer worden gepleegd. Tevens werd verordonneerd om bij onlusten langs het grenshek geen springladingen meer te gebruiken.

Deze besluiten zijn het resultaat van de met Egyptische hulp bereikte overeenkomst met Israël over een wapenstilstand. Hamasleider Ismail Haniyeh zou woensdag hebben verklaard, dat er goede voortgang is met de inspanningen om tot een overeenkomst met Israël te komen. Men zou het zelfs al eens zijn geworden over een tijdschema voor de realisatie van de gemaakte overeenkomst, zei hij in een interview voor een aan de Islamitische Jihad verwante krant Al Istiqlal.

Enkele van deze overeenkomsten zullen volgens die krant nog voor de Israëlische verkiezingen op 9 april worden gerealiseerd. Daaronder valt de reeds gerealiseerde uitbreiding van de visserijzone voor de kust van Gaza, en een verbetering van de elektriciteitsvoorziening. Later zou er dan een gaspijplijn worden gebouwd naar de centrale in Gaza en zou de infrastructuur worden verbeterd. Overigens moeten al deze overeenkomsten nog door de diverse fracties in de Gazastrook worden goedgekeurd.

Haniye uitte zich ook met betrekking tot een mogelijke uitwisseling van gevangenen. Hij zag geen reden om daar niet met een externe bemiddelaar over te spreken. Overigens is dit in de huidige onderhandelingen over de wapenstilstand nog geen agendapunt.

Morgen, vrijdag, is de dag van de sinds een jaar plaatsvindende 'Mars van de Terugkeer'. Dan zal blijken of de terreurgroepen in de Gazastrook het serieus menen en echt geïnteresseerd zijn in een stabilisering van de situatie. Helaas hebben in het verleden gesloten overeenkomsten nooit een lang leven gehad. Hamas heeft echter reeds bewezen dat ze voor rust kan zorgen wanneer ze daar werkelijk belang bij hebben.

Onlusten bij het nieuwe hoge grenshek, afgelopen week

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.