Oude Joodse nederzetting ontdekt in Be'er Sheva

donderdag 4 april 2019 |  David Lazarus
De scherf van een zeldzame olielamp met de afbeelding van een menorah met negen takken (een chanoekiah) is gevonden in de zuidelijke stad Be'er Sheva. Dit is een van de vroegste artistieke voorstellingen van een Joodse menorah die ooit werd ontdekt.

Naast de prachtig bewerkte negenarmige menora hebben de archeologische opgravingen nog meer bewijs aan het licht gebracht van het alledaagse Joodse leven in de stad midden in de Negev, waaronder kalkstenen vaten die door Joden worden gebruikt voor rituele reiniging, een wachttoren en nog veel meer. De site, die dateert uit de 1e eeuw CE tot aan de Bar-Kokhba opstand in 135 CE, beschikt ook over ondergrondse verborgen gangen die gebruikt werden door de Joodse strijders tegen de Romeinen.

Dit is de eerste keer dat resten van een Joodse nederzetting uit de Tweede Tempelperiode in Be'er Sheva zijn ontdekt. Volgens de opgravers, Dr. Peter Fabian van de Ben-Goerion Universiteit in de Negev en Dr. Daniel Varga van de Israel Antiquities Authority, 'Overblijfselen van de nederzetting beslaan een gebied van ca. 2 dunams (2000 vierkante meter) en omvatten verschillende bouwwerken en installaties, zoals de funderingen van een grote wachttoren, bakkerijen, oude afvalkuilen en een ondergronds systeem dat waarschijnlijk werd gebruikt als een Joods ritueel bad (mikveh).
Tekenen van een vuurzee, die in sommige gebouwen werden ontdekt, wijzen op een crisis die de nederzetting heeft doorgemaakt, waarschijnlijk die van de Eerste Joodse Opstand in ca. 70 CE'. Dat was hetzelfde jaar dat Jeruzalem's Tweede Tempel werd vernietigd.

De site is gelegen langs de zuidelijke grens van het oude koninkrijk Juda, naast een weg die van Tel Be'er Sheva naar de zuidelijke kustvlakte langs de Middellandse Zee leidde. De strategische waarde van de plaats langs de weg was waarschijnlijk de reden voor de bouw van een hoge uitkijktoren van 10 x 10 meter. Ook de resten van een trap, die naar de twee bovenste verdiepingen van de toren zou hebben geleid, werden blootgelegd.

Er was grote opwinding toen de scherf van de olielamp werd gereinigd en de decoratieve negenarmige menorah zichtbaar werd. Volgens dr. Fabian en dr. Varga: 'Dit is waarschijnlijk een van de vroegste artistieke voorstellingen van een negenarmige menora die die tot nu toe werd ontdekt. Het is interessant om op te merken dat van de weinige gevonden lampen met een menora, ze nooit zevenarmig zijn. Dit was in overeenstemming met een uitspraak in de Babylonische Talmoed, die stelde dat alleen de menorah in de Tempel zeven armen kon hebben en lampen voor huishoudelijk gebruik tussen de acht en elf armen.

Op de site werden ook tientallen bronzen munten ontdekt uit de periode van de Romeinse heerschappij over het land Israël. Sommigen werden geslagen in Ashkelon, anderen werden geslagen in steden uit het hele Romeinse Rijk.

Het publiek is welkom om vanaf 8 april de archeologische opgravingen te bezoeken, tussen 15 en 17 uur, zonder kosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.