Lichaam vermiste soldaat teruggebracht uit Syrië

donderdag 4 april 2019 |  Redactie Israel Today
IDF-tankcommandant Zachary Baumel is donderdag in Jeruzalem begraven, zo'n 37 jaar nadat hij vermist werd tijdens de Slag om Sultan Yacoub in Libanon. Zijn lichaam werd in de buurt van Damascus opgespoord door Russische militairen.

Afbeelding: Miriam en Yoni Baumel in 2003 in hun huis in Jeruzalem met een foto van hun zoon Zachary, zo'n 21 jaar nadat hij vermist was. Yoni Baumel stierf 10 jaar geleden. Miriam is nu 90 jaar oud, en kan eindelijk haar zoon te ruste leggen. (Foto: Flash90)

'De zonen naar huis brengen'. Daartoe heeft de Staat Israël zich verplicht. Ook in vijandelijk gebied gevallen Israëlische militairen moeten naar huis worden gebracht, opdat zij eervol kunnen worden begraven en de familieleden eendelijk rust vinden, ondanks de pijn van het verlies.

Eenentwintig IDF-militairen werden gedood en 30 andere gewond in de felle strijd tussen Israëlische en Syrische tanks in het begin van de Eerste Libanonoorlog in 1982. De lichamen van Baumel en twee andere Israëli's – Zvi Feldman en Yehuda Katz – werden nooit teruggevonden, wat leidde tot een decennialange inlichtingen-operatie om hun verblijfplaats te achterhalen.

Enkele jaren geleden werd die informatie doorgegeven aan de Russen, samen met een officieel verzoek aan Moskou om zijn positie in het door oorlog verscheurde Syrië te gebruiken om de overblijfselen van de drie Israëli's te vinden, veilig te stellen en terug te brengen.

De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag tijdens een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu dat hij blij was dat hij dit eindelijk heeft kunnen doen.
'Soldaten van het Russische vonden het lichaam, in co-ordinatie met de Syrische militairen,' zei Poetin tijdens een persconferentie met Netanyahu in Moskou, toevoegend dat hij persoonlijke bezittingen die aan Baumel behoren aan de Israëlische leider zou meegeven.

Netanyahu erkende dat Russische soldaten 'hun leven hadden gewaagd' om de overblijfselen van de Israëlische soldaat terug te brengen uit een door terroristen gecontroleerd gebied in de buurt van Damascus. Een El Al vliegtuig heeft woensdag, via een derde land, de stoffelijke resten van Baumel en tien andere naar Israël teruggevlogen.

Zich tot Poetin wendend, zei de premier: 'Twee jaar geleden vroeg ik u om ons te helpen bij het vinden van de lichamen van vermiste Israëlische soldaten, en u antwoordde bevestigend. Ik wil u, mijn vriend, bedanken voor wat u hebt gedaan'.

Israëlische forensische deskundigen rapporteerden later, dat Feldman en Katz helaas niet tot de andere stoffelijke resten behoorden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.