Netanyahu spreekt met Poetin over Iran in Syrië

woensdag 3 april 2019 |  David Lazarus
Premier Benjamin Netanyahu zal donderdag 4 april in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin spreken over regionale conflicten. De twee leiders hebben de afgelopen dagen telefonisch gesproken over Israëls zorgen over de Russische aanpak van de militaire opbouw van Iran in Syrië.

Terwijl sommigen klaagden dat het bezoek, zo kort voor de nationale verkiezingen van volgende week, alleen dient om Netanyahu's kansen bij de verkiezingen te vergroten, is de timing zowel strategisch als cruciaal.

Ter voorbereiding van de vergadering, vertelde Netanyahu aan de krant Israel Hayom, 'ik ben erin geslaagd om ervoor te zorgen dat wij vrijheid van beweging wat betreft het Russische leger (in Syrië) hebben, en dat was geen kleine inspanning. Als Iran zich verschanst in Syrië, zullen we de dreiging niet eens kunnen vergelijken met die andere tak van de radicale islam, in Gaza'.

Moskou blijft Russische roulette spelen met terreur in het Midden-Oosten. Terwijl Moskou probeert beide partijen te houden, werkt Moskou nauw samen met de dodelijke vijand van Israël, Iran. Rusland heeft al veel strijdkrachten in Syrië, waaronder een overeenstemming om vijftig jaar grote marine- en luchtmachtbases in Tartus en Latakia langs de Middellandse-Zeekust te runnen. In recente Israëlische inlichtingenrapporten is bezorgdheid geuit over het feit dat Rusland bezig is de marinebasis Latakia over te dragen aan Iran, waardoor Teheran een gevaarlijke basis aan de Middellandse Zee zou krijgen.

Tot nu toe heeft Poetin de ogen gesloten voor de meeste militaire aanvallen van Israël op Iraanse vestigingen en bondgenoten, waaronder Hezbollah, zowel in Syrië als in Libanon. In de afgelopen jaren heeft Israël honderden luchtaanvallen op Syrische doelwitten uitgevoerd om te voorkomen dat de Iraniërs zich in het land zouden vestigen. De IDF is ook actief bij het voorkomen van de overdracht van geavanceerde wapensystemen naar de door Iran gesteunde Hezbollah, die een constante bedreiging vormt voor de noordelijke grens van Israël.

Om ervoor te zorgen dat Israël zich tegen aanvallen kan verdedigen, heeft Netanyahu op 27 februari een ontmoeting gehad met Poetin. 'De grootste bedreiging voor de stabiliteit en veiligheid in de regio komt van Iran en zijn satellieten. Wij zijn vastbesloten om door te gaan met onze agressieve actie tegen de inspanningen van Iran, dat oproept tot onze vernietiging, en tegen zijn pogingen om zich militair te verankeren in Syrië,' zei de premier tegen de Russische president.
Maar na jaren van stilzwijgende goedkeuring voor de Israëlische defensieve aanvallen op Iraanse installaties in en rond door Rusland gecontroleerde delen van Syrië, hanteert Moskou nu een hardere lijn tegen de Israëlische interventie.

Wie krijgt de controle over deze puinhoop?
Het aantal slachtoffers in Syrië is duizelingwekkend. Eind 2018 waren volgens de Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meer dan 500.000 Syriërs gedood door de Syrische regering en haar bondgenoten. Statistieken over verwondingen worden niet langer geteld. In november 2018 waren volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN meer dan 5,6 miljoen Syriërs het land ontvlucht en waren meer dan zes miljoen Syriërs ontheemd - ongeveer de helft van de bevolking.

De strijd in Syrië gaat nu over de vraag, wie de controle krijgt krijgt over de puinhoop van wat vroeger een natie was. Langs de noordelijke grens van Israël heeft zich tussen Rusland, Turkije, Iran en Hezbollah snel een nieuwe 'as van het kwaad' gevormd. En zoals de Schrift ons vertelt: 'Waar een dood lichaam is, daar zullen de gieren zich verzamelen'.
Het besluit van de VS om de soevereiniteit van Israël te erkennen over de strategische Golanhoogten, die als buffer tussen Syrië en de Joodse Staat dienen, kon niet op een beter moment komen.

In Moskou moet Netanyahu de Russische premier duidelijk maken dat Israël geen andere keuze heeft dan Iran te beletten zich in Syrië te vestigen. In zijn interview met Israel Hayom, voor de reis, zei Netanyahu dat dit het belangrijkste onderwerp zal zijn dat hij met president Poetin zal bespreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.