Aanval met mes verijdeld, aanvaller doodgeschoten

Wednesday, April 03, 2019 |  Dov Eilon
Woensdagochtend vroeg kon een mesaanval worden verijdeld door de snelle en vastbesloten reactie van twee automobilisten. Het voorval vond plaats tegen 8.30 uur plaatselijke tijd, op route 60, in de buurt van de stad Nabloes, niet ver van het controlepunt voor het dorp Hawara.

Een Arabische terrorist naderde een Israëlische auto, blokkeerde de weg, opende de deur en trachtte met een mes in te steken op de passagier, de dochter van de chauffeur, die op weg was om haar naar de Ulpana te brengen, een religieus gymnasium voor meisjes.

Maar de vader reageerde snel. Hij had een wapen bij zich en schoot op de aanvaller, die daardoor zwaar gewond raakte. Ook de chauffeur van een vrachtwagen, die getuige was van de aanval, schoot op de terrorist. Deze werd door ambulancepersoneel behandeld en naar het Bellinson ziekenhuis vervoerd, waar zijn dood werd vastgesteld. Hij werd geïndentificeerd als Abdel Fattah uit de stad Salfit. Aan Israëlische zijde raakte daardoor niemand gewond.

Gelukkig was de vader, Yehoshua Sherman, lid van de burgerwacht in zijn woonplaats Elon Moreh en was daardoor voor situaties als deze goed getraind. Hij werkt voor de Unie van Rechtse Partijen en was op weg naar het kantoor van de partij. Onderweg wilde hij zijn dochter naar school brengen, zoals hij in bovenstaande video vertelt.

'Een terrorist sprong op mijn auto af en trachtte de deur te openen om mijn dochter met een mes aan te vallen. Ik stap uit de auto en samen met een andere automobilist lukte het ons om de terrorist te neutraliseren. De weg is hier niet veilig. We willen hier naar een brede veilige straat, die het ons mogelijk maakt hier zonder gevaar te rijden, zonder dat bewoners de auto’s kunnen naderen.'

De voorzitter van het district Samaria, Yossi Dagan, prees Sherman voor zijn snelle reactie en het uitschakelen van de terrorist. 'Zo moeten we handelen', zei hij, 'vastberaden en zonder angst tegen onze vijanden. Dit voorval laat zien hoe belangrijk het is om de bouw van de omleidingsweg rond Hawara te voltooien, wat inmiddels door premier Netanyahu is goedgekeurd. Er is geen reden waarom Israëlische burgers elke ochtend door het gebied van een vijandig gezinde Arabische bevolking moeten rijden en daarbij hun leven en dat van hun kinderen riskeren, vooral nu, na de beslissing tot de bouw van de weg. We moeten de bouw van de omleiding nu onmiddellijk versnellen'.

Al jaren maken de Joodse bewoners van Samaria bezwaar tegen de regelmatige aanvallen met stenen en brandbommen langs route 60 in de buurt van Hawara. De omleidingsroute zou verdere gevallen als deze verhinderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.