Artikel over sociale media trollen blijkt flop

Wednesday, April 03, 2019 |  Tsvi Sadan
Waarom de gerespecteerde journalist Ronen Bergman ten prooi is gevallen aan social media trolling is een raadsel. Zijn artikel, dat gelijktijdig verscheen in de New York Times en het Israëlische nieuwsportaal Ynet, ging over geruchten dat de Likoed-partij gebruik maakte van valse sociale media-accounts en robots, of bots, om hun politieke rivalen te beschadigen.

Bergmans artikel is gebaseerd op het 'Big Bots Project' van twee radicale linkse activisten, Noam Rotem en Yuval Adam, die sinds november vorig jaar een campagne zijn begonnen om het gebruik van 'bots' en 'marionetten' aan de kaak te stellen en te leren hoe dergelijke valse sociale media accounts te identificeren.

Al binnen een paar uur had de rechtse radio­presen­tatoren Erel Segal en Yinon Magal een aantal van de mensen vonden die in Bergman's artikel bij naam worden genoemd. De nep-accounts en de bots bleken heel echte mensen te zijn, die echte of valse namen voor hun Twitter-accounts gebruikten.

Om duidelijk te bewijzen dat het stuk van Bergman nepnieuws was, schudde premier Netanyahu publiekelijk de hand van 'Captain George', die een echt persoon bleek te zijn met de naam Giora Ezra. Kapitein George's tweets, die variëren van slim tot vervelend, zijn niets bijzonders in de rommelige sociale media.
Maar in plaats van in te gaan op de ernstige beschuldigingen van Bergman, bekritiseerden de tegenstanders van Netanyahu hem voor het omarmen van een weerzinwekkende figuur die regelmatig een racistische ideologie uitspuwt (Kapitein George is een voorstander van het plan van Rabbi Meir Kahane om Israël te bevrijden van zijn Arabische bevolking). Netanyahu wendde zich op zijn beurt tot Ezra en vroeg hem: 'Bent u een bot? Bent u echt?'

De Likud partij stelde dat het waarschijnlijk de enige partij is die geen gebruik maakt van bots, of valse accounts. Zie ook het artikel van maandag hierover.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.