Eerste Messiaans-Joodse Knessetkandidaat

Wednesday, April 03, 2019 |  Redactie Israel Today
David Friedman is de eerste Messiaanse Jood die een zetel in de Knesset ambieert. Hij staat als vierde op de lijst van de partij Bijbelfractie (Bible Bloc).

Hij moet net als andere partijen nog de vierde hindernis nemen om werkelijk een zetel in het Israëlische parlement te bemachtigen. Dat betekent dat hij zo’n 150.000 stemmen moet hebben, aangenomen dat 75 procent van de mensen aan de verkiezingen heeft deelgenomen.

Israel Today: Hoe bent u in de politiek terecht gekomen?
David Friedman: Ik heb Dennis (Avi) Lipkin, de lijsttrekker van de Bijbelfractie in 1993 in militaire dienst leren kennen. We waren toen de enige twee soldaten die het Joodse morgengebed baden. We leerden elkaar beter kennen en kwamen erachter dat we dezelfde politieke ideeën hadden. Hij is een moderne orthodoxe Jood, en zelf ben ik een conservatieve Messiaanse Jood. Ik ben geen professionele politicus, maar kwam eenvoudigweg tot de conclusie dat het tijd werd om mijn geloof in daden om te zetten. Ons land is verdeeld. Iedereen denkt dat zijn religie de enig juiste is, en dat leidt ertoe dat de ene Jood de andere afwijst. We richten onszelf op die manier te gronde. Daarom willen wij ons voor een toleranter, verenigd Israël inzetten.

IT: Over tolerantie gesproken, hebt u tegenwerking ondervonden toen u zich als eerste Messiaanse Jood kandidaat stelde voor de Knesset?
DF: Nee, tot nu toe gaat het goed. We hebben geen problemen ondervonden. Messiaanse Joden worden in onze samenleving steeds meer geaccepteerd. Als onze partij wordt gekozen, zullen we ons inzetten voor de rechten van de Messiaanse Joden, voor hun erkenning in Israël en de handhaving van hun burgerrechten, iets waar alle goede burgers recht op hebben.

We willen ons inzetten voor iedere Israëli en hem een stem geven, en dat geldt dus ook voor Messiaanse Joden en Arabieren. Op onze lijst staat een Arabische christen uit Galilea op de tweede plaats. We zetten ons ook in voor een versoepeling van de regels voor bekering. We willen dat niet alleen het traditionele Jodendom wordt erkend, maar ook het Messiaanse Jodendom.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.