Boycot-oproep veroorzaakt rush op Israëlische wijnen

Tuesday, April 02, 2019 |  Redactie Israel Today
De anti-Israël Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) beweging leed vorige week in ons land een grote tegenslag toen een van haar activisten onbedoeld een stormloop op Israëlische wijnen van de Hema ontketende.

Mieke Zagt dacht dat ze de Palestijnse zaak diende toen ze via Twitter deze vraag bij de supermarktketen Hema neerlegde over de Efrat-wijnen: 'Hallo Hema, jullie verkopen Efrat wijn uit Judean Hills alsof die gemaakt is in Israël. Is dit mogelijk? Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israelische kolonie. Kunt u de herkomst controleren?'

Zagt's eerste fout was, de Efrat wijnen een product van 'kolonisten' te noemen. Hoewel de wijnen dezelfde naam hebben als de Joodse nederzetting Efrat, is het in feite een product van Teperberg Winery, gelegen in de stad Tsora, ten westen van Jeruzalem en volledig binnen de Israëlische [wapen­stil­stands]­grenzen van voor 1967.

Maar haar grootste fout was, de vraag aan de Hema te tweeten. Zagt zelf heeft slechts ongeveer 1.300 volgers op Twitter, maar de poging om de Hema tot de orde te roepen trok al snel de aandacht van vrienden van Israël in Nederland. Zij reageerden met een virale sociale media campagne, met als gevolg dat die Efrat-wijnen in veel Hema-vestigingen uitverkocht raakten. Het CIDI riep op tot het plaatsen van foto’s van aankopen van de wijn uit de Judean Hills met de hashtag #tipvanMieke, waar veel respons op kwam.

De hele episode vond slechts een paar dagen na Poerim plaats, wat volgens Rabbi Yanki Jacobs uit Amsterdam zeer toepasselijk was.

Poerim viert een onverwachte overwinning voor het Joodse volk op degenen die hen wilden vernietigen. 'Het is een genoegen om te zien hoe, slechts een paar dagen na Poerim, iets slechts verandert in iets goeds', vertelde Jacobs aan het Jewish Telegraphic Agency met betrekking tot Zagt's onopzettelijke hulp aan de zionistische zaak.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.