Is er een verschuiving naar Arabisch-Israëlische normalisatie?

dinsdag 2 april 2019 |  David Lazarus
VAE-ambtenaar: Boycot van Israël was fout
Een topambtenaar van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) probeert de banden tussen Israël en de Arabische staten te verbeteren. Dit voelt aan als een toenemende beweging in de richting van Arabisch-Israëlische normalisering.

De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE riep op tot een ‘strategische verschuiving’ in de Israëlisch-Arabische banden. Daarbij zei hij dat het decenniaoude besluit van de Arabische wereld, om de Joodse Staat te boycotten, een vergissing was geweest. ‘Vele, vele jaren geleden, toen er een Arabisch besluit was om geen contact met Israël te hebben, was dat een zeer, zeer verkeerd besluit, terugblikkend,’ sprak de hogere ambtenaar van de VAE in een interview met het Nationale nieuwsagentschap van de VAE.

De Arabische boycot, die in 1945 begon, maakte een einde aan alle handel met Israël. Een secundaire boycot werd later opgelegd aan niet-Israëlische bedrijven die zaken doen met Israël. Vervolgens werden bedrijven op de zwarte lijst gezet die zaken doen met andere bedrijven die op hun beurt zaken doen met Israël. Hoewel deze boycots Israël schaadden, zijn ze er niet in geslaagd om het land economisch te verlammen: Israël heeft het voor elkaar gekregen om een van de sterkste economieën in de regio en in de wereld op te bouwen. Verschillende Arabische staten houden zich niet langer aan de boycot.

De betrekkingen van Israël met sommige Arabische Golfstaten zijn de afgelopen maanden enigszins verbeterd, met openlijke uitnodigingen aan hoge Israëlische functionarissen. Premier Benjamin Netanyahu werd afgelopen oktober in Oman verwelkomd. Later die maand bezocht minister van Cultuur en Sport Miri Regev Abu Dhabi. Bovendien werd het Israëlische volkslied voor het eerst gespeeld op het Arabisch schiereiland, nadat een Israëli de gouden medaille in judo had gewonnen.

Volgens een nieuw onderzoek is 42 procent van het publiek in de Emiraten geïnteresseerd in het aangaan van betrekkingen met Israël. Het onderzoek werd gepubliceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Israëli’s in Bahrein
Deze week werden drie Israëli’s uitgenodigd om te spreken op het Global Entrepreneurship Congress in Manama, Bahrein. Dit zorgde voor irritatie onder Arabische leiders. De uitnodiging werd snel veroordeeld door leden van het parlement van de kleine Golfstaat, die zeiden dat ze tegen het ontvangen van Israëlische sprekers in Bahrein waren. Zoals de meeste Arabische staten, erkent de Golfstaat de Joodse Staat niet.

De druk van invloedrijke zakenmensen, die de wereldwijde mogelijkheden van de Joodse Staat in de mondiale handel erkennen, heeft de regering overgehaald om de Israëlische deelname toe te staan. Onder de Israëli’s die worden uitgenodigd om bij het bedrijfsforum te spreken, is Anya Eldan. Eldan is de adjunct-directeur van de Israëlische Innovation Authority, een van de leidende agentschappen op mondiaal niveau in innovatie en creatieve start-ups.

Net als in veel andere Arabische landen zouden Bahreini's graag met Israëlische ondernemers en high-tech vernieuwers willen kunnen samenwerken. Hun leiders houden hen echter gevangen in de oude mantra van de ‘Palestijnse zaak’. Om hun afkeuring van de aanwezigheid van de Israëlische bedrijfsleiders in hun land te rechtvaardigen, werd het volgende gepubliceerd op de officiële Facebookpagina van Bahrein. ‘Parlement benadrukt zijn steun voor de rechtvaardige zaak van het broederlijke Palestijnse volk, en het zal een prioriteit blijven voor het Bahreinse en Arabische volk. Het einde van de Israëlische bezetting en de terugtrekking van alle Arabische grond is een absolute noodzaak voor de stabiliteit en veiligheid van de regio en voor een eerlijke en alomvattende vrede.’

Deze herhaalde voorwendsels voor het weigeren van diplomatieke of zakelijke relaties met Israël gaan meer en meer mank. Opiniepeilingen tonen namelijk aan dat de Arabieren in het Midden-Oosten hun interesse in het steunen van de zogenaamde ‘Palestijnse zaak’ verliezen en hun relaties met de Joodse Staat willen normaliseren. Officieel heeft Israël alleen diplomatieke betrekkingen met twee naburige Arabische staten, Egypte en Jordanië.

Er is nog een lange weg te gaan voordat men kan praten over het normaliseren van de betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten, of met welke Arabische staat dan ook. Vrijwel alle Arabische landen hebben de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten sterk veroordeeld. Diezelfde veroordeling was er toen de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, verhuisde. Zo ook hebben alle Arabische regeringsfunctionarissen de verklaring van premier Netanyahu, dat ‘Israël de natiestaat van het Joodse volk is - en niet iets anders’, veroordeeld. Anwar Mohammed Gargash, een hooggeplaatste ambtenaar van de VAE, schreef: ‘Niet alleen zijn de uitspraken van PM Netanyahu weerzinwekkend, maar ze bieden ook rechtvaardiging waar extremisten naar streven. De weg naar vrede is verder ondermijnd door deze beschamende aanpak.’

En toch, ondanks alles, waaronder de recente gebeurtenissen in Gaza, lijkt er een nieuwe wind te waaien over het Midden-Oosten: die van normalisering met Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.