Het is 1 april en cannabis is geen misdaad meer

Monday, April 01, 2019 |  David Lazarus
Het is 1 april en het gebruik van cannabis (marihuana) is in Israël geen misdaad meer. En dat is geen grapje. Omdat onze regering steeds 'groener” wordt, heeft zij besloten dat ‘wiet’ geen misdaad meer is. Sinds middernacht gaat niemand voor het bezitten of het roken van cannabis de gevangenis in of wordt hij/zij ervoor aangeklaagd.

Maar de cannabisrokers zijn niet geheel vogelvrij. Ieder die in het openbaar met cannabis wordt betrapt, wordt tot een geldboete veroordeeld. Je betaalt 2000 NIS (240 euro) en gaat gewoon door. Als je voor de tweede keer wordt betrapt, krijg je weer een geldboete, maar je wordt nog steeds niet bestraft. Een derde keer? Het kost je nog steeds geld en je moet een drugs­voor­lichtings­programma doorlopen om een strafzaak te voorkomen. Een vierde keer? Nog steeds geen misdaad, maar de politie kan je arresteren als zij van mening zijn dat je de controle kwijt bent, wat niet goed klinkt.

Dat alles betekent echter niet dat cannabis in Israël legaal is. Het bezorgt je alleen geen nacht in de bajes en geen bekeuring van de politie. Het is als de wet voor de rusttijd, geen misdaad, alleen een geldstraf, en het stoort de buren niet. De politie zegt dat ze alleen mensen zoeken die het spul op openbare plekken gebruiken. De politie dwingt geen beperkingen voor marihuana meer af zolang het in de privésfeer van je woning wordt gebruikt. Tot 15 gram marihuana is de grens voor persoonlijk gebruik. Het bezit van meer dan dat geldt nog steeds als een opzettelijke verspreiding en dus als strafbare daad.

Als je in het openbaar wordt betrapt, wordt de geldboete gebruikt voor het voorlichting en het behandelen van drugsmisbruik. Inkomsten uit boetes zullen ook worden gebruikt om de politie uitrusting ter beschikking te stellen om automobilisten te testen of ze onder invloed van cannabis rijden, wat in elk geval een misdaad is (en ook heel gevaarlijk is), en een aangifte als strafbaar feit en mogelijk een nacht achter de tralies ter ontnuchtering oplevert.

Kinderen onder de 18 jaar, die met cannabis worden betrapt, worden niet bestraft (de ouders betalen desondanks). Als ze echter een strafproces willen vermijden, moeten minderjarigen naar gespreks­bijeen­komsten gaan en een cursus drugs­voorlichting volgen. Een jongere die meer dan tweemaal betrapt wordt, krijgt een aanklacht voor een strafbaar feit, en dat is geen grapje.

Voor de nieuwe opzet voor marihuana zal een proeftijd van drie jaar gelden en kan dan na een evaluatie een permanente verandering worden in de manier waarop de politie met privégebruik van cannabis in Israël omgaat.

Israëlische studenten en jongelui demonstreren al jaren voor de legalisering van cannabis. Moshe Feigling, voorzitter van de nieuwe partij Zehoet, heeft bij de jonge kiezers veel enthousiasme gewekt. Het programma van zijn partij bevat het legaliseren van cannabis. 'Niemand zal in Israël een regering samenstellen zonder de legalisering', beweert Feigling. Na de laatste opiniepeilingen wordt geschat dat zijn partij op 9 april minstens de voor de opname in de Knesset benodigde 4 zetels zal bereiken. Onze jongelui zullen dan met betrekking tot het gebruik van cannabis in Israël nog meer vrijheden hebben. En ook dat is geen grap.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.