Manipuleert Netanyahu verkiezingen met fake nieuws?

maandag 1 april 2019 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu probeert de komende nationale verkiezingen te stelen door de sociale media te manipuleren, riepen zijn rivalen maandag. Maar met zes miljoen eigen volgers op de sociale media heeft Benjamin Netanyahu geen nepnieuws nodig.

De partij 'Blauw en Wit', volgens enquêtes de grootste, beschuldigde Netanyahu er maandag van dat hij probeert om de verkiezingen te stelen, en eiste dat het Centraal Verkiezingscomité opdracht geeft tot 'de onmiddellijke stopzetting van deze lelijke nep­nieuws­campagne'.

De partij reageerde op berichten in zowel de Amerikaanse als de Israëlische media, dat honderden Twitter- en Facebook-accounts die Netanyahu promoten nep blijken te zijn.
In de berichten wordt een studie aangehaald van een organisatie, die bekend staat als de Israeli Alliance, die deels wordt gefinancierd door de Tides Foundation. Onze lezers zouden Tides kunnen herkennen als een van de kanalen waardoor de radicale miljardair politieke activist George Soros eerder zijn ultra-liberale agenda heeft gepromoot.
Volgens het onderzoek zijn er minstens 154 pro-Netanyahu sociale media-accounts gemaakt met valse namen en staan er nog eens 400 onder verdenking. Naar verluidt werkten al deze accounts samen om propaganda te promoten voor Netanyahu, berichten die de afgelopen maanden niet minder dan 2,5 miljoen kliks hadden gekregen.

De politieke rivalen van Netanyahu maken misbruik van de groeiende perceptie dat de premier sociale media manipuleert en zijn toevlucht neemt tot 'nepnieuws' om de komende verkiezingen van 9 april te winnen.
Maar, zoals de media met enige jaloezie hebben erkend, heeft Netanyahu het enorme aantal van zes miljoen eigen volgers op sociale media. Hij heeft een dergelijke oneerlijke tactiek nauwelijks nodig om zijn boodschap over te brengen.
Verwacht wordt, dat de Israëlische politieke campagnes steeds vuiler en beschuldiger worden naarmate de verkiezingsdag nadert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.