Gazastrook: Niet iedereen wil vrede bij het grenshek

Monday, April 01, 2019 |  Dov Eilon
Over een paar dagen zullen Hamas en Israël een wapen­stil­stands­over­een­komst ondertekenen. Volgens berichten in de media is die bereikt met Egyptische hulp. Maar Hamas benadrukte zaterdag echter al, dat het bij de komende wapenstilstand niet om een vredesakkoord zou gaan.

Afbeelding: Rellen bij het grenshek. (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

'Deze overeenkomst heeft niets te maken met diplomatie', aldus de plaatsvervangende leider van Hamas Saleh al-Arouri. 'We zijn geïnteresseerd in het stoppen van de gevechten in ruil voor het opheffen van de blokkade door Israël'.

Israël heeft zondag de grensovergangen Kerem Shalom en Erez heropend. Als verdere verlichting voor de inwoners van Gaza werd de visserijzone vandaag uitgebreid tot 15 zeemijlen. Zodra de overeenkomst met Hamas is ondertekend, komt er ook weer geld uit Qatar naar de Gazastrook en zal de elektriciteitsvoorziening worden gewaarborgd.

Of er dan echt vrede komt in het grensgebied met de Gazastrook is niet zo zeker. Maandagmiddag meldden veiligheidskringen, dat nabij de grens tussen Israël en de Gazastrook ongebruikelijke activiteiten van leden van de Islamitische Jihad-terreurgroep werden waargenomen.

In het verleden was het vaak de Islamitische Jihad die de met Hamas overeengekomen vrede verstoorde, wat vervolgens leidde tot een nieuwe 'ronde' van geweld. Zo wordt ook aangenomen, dat de zes raketten die in het weekeinde vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd, het werk zijn van de Islamitische Jihad.

Het is dus heel goed mogelijk dat de Jihad opnieuw probeert nieuwe wapen­stilstands­overeen­komsten tussen Israël en Hamas te saboteren. Israëlische veiligheids­deskundigen sluiten daarom niet uit, dat de terreurorganisatie kan proberen, aanslagen bij de grens uit te voeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.