Ondanks raketten opent Israël grenzen naar Gazastrook

Sunday, March 31, 2019 |  Dov Eilon
Israël heeft de grensovergangen Kerem Shalom en Eretz naar de Gazastrook weer geopend. Zij waren afgelopen maandag gesloten, na de raketaanval op de moshav Mishmeret in de regio Sharon. Een Egyptische delegatie heeft in het weekeinde heel veel moeite gedaan om Hamas en Israël het eens te laten worden over een nieuwe wapenstilstand.

Afbeelding: Vele duizenden verzamelden zich zaterdag op verschillende plaatsen langs het grenshek, voor de traditionele 'Mars van de Terugkeer', die precies een jaar geleden voor het eerst plaatsvond. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

De onlusten van zaterdag bij het grenshek, waaraan niet minder dan 50.000 bewoners van de Gazastrook meededen, waren minder gewelddadig dan men aanvankelijk verwachtte. Zaterdag was het eerste jubileum van de zogenaamde 'Mars van de terugkeer'. Maar vreedzaam waren de protesten gisteren niet. Weer werden er springladingen tegen het grenshek gegooid, er werd aan het hek gerommeld, er werden banden verbrand. In totaal zouden er bij de onlusten van gisteren drie Arabieren door schoten van het Israëlische leger om het leven zijn gekomen. Het Israëlische leger had de bevolking van Gaza gewaarschuwd niet te dicht bij het grenshek te komen.

Twee Arabische kinderen slaagden er gisteren in om de grens naar Israël over te steken. Ze werden kort daarna door Israëlische militairen ontdekt. Bij een van de kinderen werd een mes gevonden. Dat zou bedoeld zijn om door het hek te komen, zoals een van de kinderen vertelde. Ze wilden naar Israël om daar door de veiligheidstroepen te worden gearresteerd. De militairen gaven de kinderen te eten en water, waarna ze door de grensovergang Eretz weer naar de Gazastrook werden teruggebracht.

Israëlische militairen met de kinderen uit de Gazastrook

Voorwaarde voor het heropenen van de grensovergangen was dat Hamas in de nacht geen groepen meer naar het grenshek zou sturen om daar voor onrust te zorgen. De afgelopen nachten kwam het steeds weer tot incidenten als er springladingen op het grenshek werden geworpen.

In de nacht was er dan een raketalarm in het zuiden. Niet minder dan vijf raketten werden vanuit de Gazastrook in het gebied van het district Eshkol geschoten. Ze explodeerden op open terreinen, zodat niemand schade opliep. Als reactie op de raketten vielen tanks van het Israëlische leger enkele stellingen van Hamas in de Gazastrook aan.

Daarmee lijkt deze geweldsronde voorlopig afgelopen te zijn. De grensovergangen werden geopend. De Israëlische eenheden en tanks, die sinds vorige week aan de grens stonden,.zullen voorlopig daar blijven, omdat men niet weet of het nu rustig zal blijven. Dat schreef Netanyahu op zijn facebookpagina. Verder schreef hij: 'Dat is onze manier om dingen af te handelen: geweld inzetten als het nodig is, en onnodige oorlogen vermijden wanneer het mogelijk is.'

Niet iedereen is het met Netanyahu eens. Velen eisen een harder optreden tegen de Hamas-terroristen in de Gazastrook. Israël zou weer de verliezer zijn van deze ronde. Nog steeds worden er raketten op het zuiden afgeschoten. Maar misschien zal de werkwijze van Israël na weer een 'vergissing' van Hamas veranderen, als er weer een raket in het centrum van Israël verzeild raakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.