Braziliaanse president op bezoek: 'Ik houd van Israël!'

Sunday, March 31, 2019 |  Ryan Jones
Voor zijn eerste reis buiten het westelijk halfrond koos de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro voor een bezoek aan Israël, waar hij op zondagochtend werd verwelkomd door premier Benjamin Netanyahu en een volledige eregarde.

Bolsonaro wordt vaak de 'Donald Trump van Latijns-Amerika' genoemd. Hij en de Amerikaanse leider hebben meer gemeen dan alleen een rechtse ideologie. Beiden zijn ook goed bevriend met Netanyahu, en lijken zich in te zetten voor zijn herverkiezing. Zelfs als de VS en Brazilië volhouden, dat ze zich niet mengen in de komende nationale verkiezingen in Israël, kan je de timing niet negeren van het bezoek van Netanyahu aan het Witte Huis vorige week en de landing van Bolsonaro in Tel Aviv vandaag.
De Israëli's gaan binnen twee weken naar de stembus, en Netanyahu wil hen eraan herinneren dat veel van de successen van Israëls buitenlands beleid in recente jaren berust op zijn persoonlijke relaties met leiders zoals Trump en Bolsonaro.

Zou Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem hebben verplaatst of de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten officieel hebben erkend, als Netanyahu niet aan het roer stond? Misschien, maar misschien niet. Je kunt argumenteren, dat de centristische en linkse kandidaten die voor het premierschap strijden, veel terughoudender zouden zijn geweest om de Amerikanen dergelijke dingen te vragen. In tegenstelling met hen is Netanyahu goed bekend met de brede steun, vooral van Christenen, die Israël in zowel de VS als Brazilië geniet, en weet hoe hij die steun kan benutten om belangrijke diplomatieke resultaten te verkrijgen.

Tijdens het korte tweedaagse bezoek van Bolsonaro hoopt Netanyahu nog een prijs binnen te halen, door de Braziliaanse leider de verplaatsing van de ambassade van zijn natie naar Jeruzalem te laten aankondigen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar beloofde Bolsonaro om dit te doen, hoewel de meeste functionarissen een dergelijke aankondiging niet tijdens dit bezoek verwachten. In plaats daarvan suggereerden Braziliaanse bronnen voor dat Bolsonaro de oprichting van een officieel 'bedrijfsbureau' kon aankondigen als een eerste stap in de richting van de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Of hij deze week de ambassade nu wel of niet verhuist, er kan geen twijfel over bestaan dat Bolsonaro, net als Trump, krachtig aan de kant van Israël staat in zijn strijd tegen regionale en mondiale vijanden. 'Ik houd van Israël', zei de Braziliaanse leider in het Hebreeuws toen hij de aanwezigen toesprak die hem in Tel Aviv kwamen verwelkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.