ICNN-video: Gaza (9), Paarden-therapie en Vredesmuur

Sunday, March 31, 2019 |  Israel CNN
Op 12 en 13 november 2018 werd Zuid Israël bestookt met meer dan 460 raketten vanuit Gaza. Een ware 'rakettenregen'. Twee dagen later op 14 november kwam het IsraelCNN video team aan in Zuid Israël en reed samen met Ria Doekes van Yad L'Ami naar de grensstreek langs de Gazastrook. Zij maakten een serie opnamen die laten zien hoe is het om onder de terreur van Hamas aan de grens met Gaza te wonen, te leven en te werken.

In dit laatste deel 8 ontmoeten we eerst de broers Chagi en Natanel Kaplan uit het dorp Sa'ad, gelegen aan de grens met Gaza. Zij zijn actief met paarden-therapie voor kinderen met lichamelijke of psychische problemen, enj leren de kinderen hun problemen aan te kunnen. De baas zijn over zo'n groot dier geeft zelfvertrouwen en helpt de angst overwinnen.

In de moshav Netiv HaAsara, gelegen aan de grens met de Gazastrook, woont Zameret Zamir al twintig jaar. Zij is kunstenares in keramiek. In de eerste jaren dat zij hier woonde was er een goede relatie met de Palestijnen in de Gazastrook; velen werkten in Israël, ook in de kassen van de moshav. Ze hadden toen een prachtige baan en een goed leven. Maar dat was voordat Hamas aan de macht kwam, en hen Qassamraketten toezond. Vier seconden om dekking te zoeken....

Vanwege de nabijheid van de Gazastrook is er naast het grenshek een extra muur opgebouwd tegen sluipschutters. Met haar vredesproject 'Path of Peace' wil Zameret laten zien dat zij de Palestijnen niet haat. Zij nodigt haar bezoekers uit, een tegeltje te kiezen en op die stenen muur te lijmen, voor de vrede.

Deze slotaflevering eindigt met het ontroerende lied 'Cry no more, Yerushalayim, Shine once more, Yerushalayim'.

Deze video van Israel CNN is zaterdagavond uitgezonden door Family7. Voor informatie over de inhoud kunt contact opnemen met Israel CNN

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.