Overblijfselen van 2000 jaar oud Joods dorp gevonden onder Arabische wijk

Thursday, March 28, 2019 |  David Lazarus
Tijdens een opgraving zijn indrukwekkende overblijfselen van een groot Joods dorp uit de Hasmonese periode ontdekt. De opgraving werd uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in de Sharafatwijk van Jeruzalem.

Deze opgraving onthult een stad uit de tijd tussen 40 en 116 jaar voor Christus. In die periode versloeg de beroemde ‘Makkabeeën’-familie de Griekse overheersers en herstelde de Joodse heerschappij over het land. De Hasmonese/Makkabeeën dynastie breidde zich uiteindelijk uit tot in de regio’s Samaria en Galilea. De Joodse heerschappij reikte in het noorden tot Libanon en Syrië. In het zuiden besloeg zij de Jordaanvallei, de Dode Zee en Idumea (Moab) in het zuiden van Jordanië. Moderne geleerden beschouwen deze periode als een onafhankelijk koninkrijk van Israël. De Hasmonese dynastie bleef 103 jaar in stand, voordat zij zich in 37 v. Chr. overgaf aan de half-Joodse Herodes de Grote (een Idumeeër/Edomiet): hij werd koning over het land. Herodes maakte van Judea een Romeinse vazalstaat en gaf opdracht tot het doden van alle mannelijke Joodse kinderen toen hij hoorde dat ‘de Koning der Joden in Bethlehem werd geboren.’

Het Makkabeeëndorp aan de oostkant van Jeruzalem en niet ver van Bethlehem heeft tot nu toe resten opgeleverd van een grote wijnpers, waarin fragmenten werden gevonden van vele voorraadpotten. Ook ligt er een van de grootste mikwes (rituele baden) die ooit in Israël zijn gevonden. Vroege Joodse volgelingen van Jezus staan erom bekend deze mikwes gebruikt te hebben voor de rituele doop. Bovendien zijn er een indrukwekkende olijfpers, een waterreservoir, steengroeven en andere bouwwerken gevonden die een groot, arbeidzaam Makkabeeëndorp onthullen.

Een belangrijke vondst in het dorp is de ongebruikelijke en extravagante begraafplaats met een entreehal die leidt naar een grote binnenplaats die in de ondergrond is uitgehouwen. De binnenplaats heeft een stenen bank langs de hele omtrek en een grot met talrijke in de muren uitgehakte kamers, die als graftombes dienden. De begrafenisgrot werd verzegeld in overeenstemming met de orthodoxe regels tegen het storen van de doden.
Ya'akov Billig, leider van de opgravingen namens de Israel Antiquities Authority, verklaarde: ‘Het lijkt erop dat deze begraafplaats een rijke of prominente familie diende tijdens de Hasmonese periode. Het landgoed was enkele generaties lang in gebruik, zoals in die tijd gebruikelijk was.’

Verder werden er op de begraafplaats grote bewerkte bouwstenen gevonden die uit de tijd van de Tweede Tempel stamden, waaronder een Dorische hartvormig zuilenkapitaal. Deze en enkele andere gevonden kroonlijstfragmenten werden destijds gebruikt als decoratief steen- en marmerwerk aan belangrijke gebouwen. Een dergelijk kwalitatief vakmanschap van architectonische elementen is zeer zeldzaam. Vergelijkbare soorten gedecoreerde begraafplaatsen zijn blootgelegd in Jeruzalems Kidronvallei, waar een priesterlijke familie genaamd Benei Hazir is begraven, evenals bij verschillende graven in de wijk Sanhedriah van Jeruzalem. Daar werden leden van het oude Sanhedrin begraven. Een grote columbariumgrot, een uit de rotsen gehouwen duiventil of bouwwerk om duiven te huisvesten, werd ook ontdekt op de opgravingsplaats. Duiven waren een belangrijk handelswaar tijdens de Bijbelse tijden: zij maakten deel uit van de voorgeschreven offergaven in de tempel. Ze werden ook gefokt voor hun vlees en eieren. Columbariumgrotten ontworpen voor het kweken van de duiven zijn een bekend verschijnsel in het gebied rond Jeruzalem.

Slechts een klein deel van het Hasmonese dorp is tot nu toe opgegraven. Zelfs deze beperkte vondsten wijzen op een belangrijk landbouwdorp in de dagen voorafgaand aan de komst van Jezus de Messias. Hier vond productie van wijn en olijfolie plaats, evenals het fokken van duiven voor priesters en lokale bewoners om naar de Tempel te brengen voor het offeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.