Moet de Gazastrook in quarantaine?

Thursday, March 28, 2019 |  Dr. Edy Cohen
Het is maart en weer zo’n vrijdag met spanningen aan de grens met Gaza. Er zijn twee Palestijnen gedood toen ze bij de grens tussen Gaza en Israël bommen wilden plaatsen. Ze wilden daarmee het grenshek opblazen dat de door terroristen getiranniseerde Gazastrook en Israël van elkaar scheidt.

Afbeelding: Kan een quarantaine het fabriceren van bommen in Gaza tegenhouden? (Foto: Abes Rahim Khatib/Flash90)

Israël heeft de afgelopen veertien jaar zo’n beetje alles geprobeerd om de vrede te bewaren aan de zuidelijke grens, maar helaas zonder succes. Er blijft nog één mogelijkheid voor Israël over om de terreur uit Gaza de kop in te drukken: een volledige isolatie van Gaza. Maar dat zal de internationale gemeenschap nooit accepteren

Israël heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd te reageren op de Palestijnse agressie vanuit de Gazastrook: Evacuatie van alle Joden uit dit gebied; Gaza voorzien van de meest benodigde middelen; militaire acties in antwoord op het doorbreken van de grensversperring. Het liep alleen maar uit op nog meer terreur, geweld en grensconflicten. Het is de hoogste tijd dat Israël deze zaak volledig in eigen hand neemt.

Hoe zou het zijn als Israël Gaza volledig isoleert? Als Israël het schaarse contact met het Hamasbewind beëindigt, elke coördinatie met de Palestijnse Autoriteit over Gaza opzegt en alle grensovergangen naar de Gazastrook hermetisch afsluit? In dat geval moet Egypte verder alleen zorgen voor de toevoer van levensmiddelen en medicijnen, want het verkeer dat nu tussen Israël en Gaza plaatsvindt zou dan volledig worden stopgezet. Het reizen van Gaza naar Israël zou zonder uitzondering worden verboden, zelfs in het geval van een humanitaire rampen.

Zo’n rigoureuze maatregel zullen de VN en de Arabische Liga dwingen de verantwoordelijkheid voor Gaza volledig op zich te nemen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.