Wie gaf bevel tot de recentste escalatie in Zuid-Israël?

Wednesday, March 27, 2019 |  Yochanan Visser
Israël en Hamas kwamen maandag opnieuw dicht bij een totale oorlog nadat een van de Palestijnse terreurgroepen in Gaza een langeafstandsraket richting Israël afvuurde. De raket vernietigde een huis in Moshav Mishmeret in centraal Israël en verwondde zeven Israëli’s.

Afbeelding: Israëlische troepen verzamelen zich bij de grens van de Gazastrook als reactie op een escalatie van de raketbeschietingen van Hamas. (Yonatan Sindel/Flash90)

De aanval was een ‘fout’, zo beweerde Hamas nadat Israël duidelijk maakte dat een krachtige reactie zou volgen. Een woordvoerder van Hamas zei dat de aanval op Mishmeret een ‘fout’ was die werd veroorzaakt door ‘slecht weer’, terwijl hij Israël dreigde om geen ‘domheid’ te begaan.
De bedreiging kwam nadat Hamasleider Ishmail Haniyeh zijn mede-Palestijnse Arabieren had opgeroepen om ‘een uitgebreide aanval op alle fronten’ uit te voeren. Haniyeh verwees ook naar de Hamas-gevangenen in Israëlische gevangenissen die eerder een gewelddadige confrontatie met Israëlische veiligheidsagenten aangingen. Dit gebeurde nadat zij twee veiligheidsagenten hadden neergestoken als vergelding voor een nieuwe maatregel die tot doel heeft het gebruik van binnengesmokkelde smartphones in Israëlische detentiecentra te beletten.

‘Wij moeten deze alomvattende aanval op een verenigde nationale manier en in coördinatie met de Arabische broeders bestrijden,’ zei de leider van Hamas. Terwijl hij sprak begon de Israëlische Luchtmacht (IAF) doelen van Hamas in Gaza te bombarderen, een actie die een nieuw spervuur van raketten op zuidelijk Israël veroorzaakte.
De IAF bombardeerde tientallen Hamas-terreurtunnels en andere militaire voorzieningen in Gaza, terwijl de Palestijnse terreurgroepen reageerden met minstens zestig raketten. Een huis in de grensstad Sderot werd daarbij door een raket zwaar beschadigd.

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu kortte zijn bezoek aan Washington in na de raketaanval en annuleerde zijn jaarlijkse toespraak voor de AIPAC-conferentie. De Israëlische premier beëindigde zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump over de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten door de VS en vloog naar huis om veiligheidsoverleg te houden met de hoofden van de IDF en de Israëlische veiligheidsagentschappen.
Netanyahu's voortijdig vertrek uit de VS was blijkbaar gerelateerd aan de kritiek die hij kreeg uit alle hoeken van het politieke spectrum in Israël over zijn aanpak van het voortdurende geweld uit Gaza.

Twee weken voor de verkiezingen op 9 april zou een nieuw militair avontuur in Gaza met een onzekere uitkomst Netanyahu zijn premierschap kunnen kosten, nadat de laatste peilingen al aangaven dat Likoed invloed verliest en de op een na grootste partij in Israël zou worden.

Hoewel Netanyahu verklaarde dat hij ‘alles zal doen wat we moeten doen om ons volk te verdedigen en onze staat te verdedigen’ verwachten maar weinig waarnemers dat hij een militaire operatie zal starten met als doel het regime van Hamas in Gaza omver te werpen.
In feite, toen hij in Israël landde, was er een nieuwe onofficiële wapenstilstand in werking getreden die een gespannen rust veroorzaakte in de zogenaamde Gaza-gordel.
Een andere reden waarom Netanyahu zou kunnen besluiten om af te zien van een grootschalige militaire operatie in Gaza om een einde te maken aan het jarenlange geweld langs de Israël-Gazagrens, is dat hij de voorkeur geeft aan de huidige scheiding tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas en kijkt naar het bredere beeld in de regio.

Op 11 maart onthulde Netanyahu dat zijn bredere strategie ten opzichte van Gaza was om Hamas en de PA gescheiden te houden, om zo de vestiging van een Palestijnse Staat te voorkomen.
De premier maakte eerder duidelijk dat hij de verschillende veiligheidsuitdagingen waar Israël voor staat, ziet als één groot complot van Iran om de Joodse Staat te destabiliseren tot het punt waarop deze zou instorten. Om deze reden heeft Netanyahu ook afgezien van het beginnen van een nieuwe oorlog in Gaza nadat de terreurgroepen daar begin november 2018 460 raketten, projectielen en mortiergranaten op Israël hadden gelanceerd. De Israëlische premier bleek later gelijk te hebben, dat Iran de escalatie in november had bevolen.

De openingsaanval werd destijds met een Kornet-antitankraket uitgevoerd, die afgevuurd werd op een bus die net een groep van vijftig IDF-militairen naar de Gazagrens had overgebracht. Deze aanval werd verricht met behulp van Hezbollah en Iran, zo meldde het Meir Amit Intelligence and Terrorist Information Center toentertijd.
Iran leverde de Kornet-raket aan via Hezbollah, terwijl zijn bondgenoot in Gaza, Islamitische Jihad, een nieuw type Iraanse raket met een grote explosieve lading gebruikte om een compleet gebouw in Ashkelon in het zuiden van Israël te vernietigen.

Hetzelfde scenario deed zich maandag voor.
De raketaanval op Moshav Mishmeret was geen 'ongelukje', zoals Hamas aanvankelijk beweerde. Integendeel, het was een zorgvuldig voorbereide aanval die door Iran werd bevolen, vertelde een hogere ambtenaar van Hamas naar verluidt aan de gratis Israëlische krant Israel Hayom.
De ambtenaar beweerde dat Iran de leiding van Hamas niet had benaderd en direct aan een cel van Islamitische Jihad in Gaza opdracht gegeven had om de aanval uit te voeren, om zo het resultaat van de Israëlische verkiezingen te beïnvloeden.

Hogere Egyptische en Palestijnse ambtenaren bevestigden later de bewering van de ambtenaar van Hamas en zeiden bewijsmateriaal te hebben dat Iran achter de recentste escalatie in Gaza zat. Dezelfde ambtenaren bevestigden dat de leiding van Hamas niets wist van de voorbereidingen voor de raketlancering, maar dat de militaire vleugel van de terreurorganisatie, Izz-a-Din al-Qassam, had ingestemd met de aanval.
Hamas geloofde dat de aanval niet zou leiden tot een grootschalige militaire reactie van Israël vanwege de verkiezingen die over twee weken plaats hopen te vinden. De terreurorganisatie werd dan ook verrast door de massale IAF-bombardementen die de militaire infrastructuur van Hamas in Gaza verder decimeerden. De islamitische terreurgroepering smeekte naar verluidt om het herstel van de zogenaamde 'rust in ruil voor rust situatie’, maar Israël zou dit hebben geweigerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.