Netanyahu tot AIPAC: 'Het gaat niet over de Benjamins'

Wednesday, March 27, 2019 |  David Lazarus
Premier Benjamin Netanyahu heeft via de satelliet de jaarvergadering van de AIPAC toegesproken, nadat hij zijn bezoek aan Washington had onderbreken om terug te keren naar Israël vanwege de raketbeschietingen van Hamas.

In de via een satelliet overgebrachte toespraak schuwde de premier niet de antisemitische tweet van het democratische congreslid Ilhan Omar, die de vreselijke samenzwering, dat de Joodse financiën de wereld zouden controleren, nieuw leven in wilde blazen. Netanyahu zei tot de 14.000 deelnemers aan de jaarlijkse conferentie van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC): 'Neem het van deze Benjamin aan, het gaat niet over de Benjamins.' (4:34) 'Amerikanen steunen Israël niet omdat ze ons geld willen, maar omdat ze onze waarden delen.'

Netanyahu vervolgde: 'Degenen die de Amerikaanse steun aan Israël willen ondermijnen, moeten worden aangepakt. Ze stoppen niet bij het bekritiseren van het beleid van Israël, maar 'spuwen gif dat al lange tijd gericht is tegen het Joodse volk. Tegen alle antisemieten daarbuiten:- we staan op, we vechten en we winnen,' zei de premier onder een daverend applaus.

In de toespraak van 10 minuten, die werd gehinderd door enkele kleine onderbrekingen in de uitzending, prees Netanyahu Trump voor zijn erkenning van de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten 'in naam van het hele Israëlische volk. 'De Golanhoogten zijn onmisbaar voor onze verdediging. Ze maken deel uit van onze geschiedenis (...) en we zullen ze nooit opgeven. Ze maken deel uit van Israël,' bevestigde de premier.

Netanyahu gaf ook een goed geformuleerde uitleg waarom Israël een natiestaat voor het Joodse volk moet zijn. 'Israël is de thuisbasis van alle Joden,' zei hij. 'Alle Israëli's zijn eersteklas burgers en alle burgers hebben precies dezelfde individuele rechten, en deze rechten blijven heilig', benadrukte hij.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman was ook aanwezig bij de conferentie bij, en prees president Trump in zijn toespraak als 'de beste vriend die Israël ooit heeft gehad in het Witte Huis.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.