Sympathie voor onze vijanden doet eigen mensen pijn

Tuesday, March 26, 2019 |  Ryan Jones
Onze progressieve liberale samenleving is zo geobsedeerd door het 'begrijpen' van de pijn van iedereen, dat we zelfs met onze meest hardnekkige vijanden sympathiseren en onze eigen pijn negeren. Een Israëlische vrouw hekelt de linkse media na een gesprek met de vader van een moordenaar.

Afbeelding: Gaya Ben Ari wordt getroost tijdens de begrafenis van haar vader in 2015. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het probleem is, dat in de ernstige conflicten waarmee we in deze te maken hebben, onze vijanden niet dezelfde maatschappelijke normen hanteren. Als gevolg daarvan worden onze gebaren van goede wil geïnterpreteerd als zwakheid. Dat werkt nog meer geweld in de hand en bestendigt zo de conflicten die we allemaal beweren op te lossen.

Niemand maakt zich meer schuldig aan deze destructieve naïviteit dan de reguliere media.
Een Israëlische vrouw hekelde maandag het Israëlische Channel 12 News, dat een interview uitzond met de vader van de Palestijnse terrorist, wiens aanslag in 2015 bij de Jaffapoort van Jeruzalems Oude Stad leidde tot de dood van haar eigen vader.

Gaya Ben Ari schreef:
'Zoals elke dag heb ik de televisie aangezet om naar het nieuws te kijken (…) en zie ik ineens de vader van de terrorist die mijn vader vermoordde, en die een openbaar platform kreeg. (...) Zijn we een natie geworden die een stem geeft aan de families van terroristen die onze eigen broeders vermoorden en afslachten? Waartoe? Zodat de vader van deze terrorist trots kan zijn op wat zijn zoon heeft gedaan? Waarom zendt u dit uit?? Op welke reactie van ons hoopt u? Ik begrijp het echt niet!!! Wat is er van ons geworden? In plaats van te laten zien dat u iets voor ons doet, geeft u een platform aan deze beesten die mijn vader hebben vermoord! (...) We zijn een natie van linksen geworden!

In het gedeelte, waarover Gaya Ben Ari zich opwond, interviewde Channel 12 een man die werd voorgesteld als Abu Salach, die herhaaldelijk naar zijn zoon verwees als een 'heilige martelaar'. Channel 12 wilde het lijden 'begrijpen', waarmee de familie van de man te maken had, nadat Israël hun huis had gesloopt als reactie op de dodelijke terreurdaad van de zoon.

Op 23 december 2015 trokken twee Palestijnse jongemannen hun messen en begonnen ze voorbijgangers te steken, net buiten de Jaffapoort van Jeruzalem. Twee Israëli's werden neergestoken. De ene werd direct gedood en de andere raakte ernstig gewond.

Ofer Ben Ari zag de commotie vanuit zijn auto en rende onmiddellijk naar de terroristen toe om een einde te maken aan hun bloedige gewelddaad. Terwijl Ben Ari de moordenaars aanviel, werd hij getroffen door een verdwaalde kogel die werd afgevuurd door agenten van de Israëlische grenspolitie, die ook op de aanval reageerden.

Gaya was pas 16 jaar oud toen ze haar vader verloor. Wie kan haar verwijten dat ze woedend werd, wanneer ze ziet dat mensen die verantwoordelijk zijn voor de vroegtijdige dood van haar lieve vader, vertroeteld worden op de nationale televisie? Waarom wordt niet geprobeerd de pijn te begrijpen die we onze eigen mensen aandoen, door theater te maken van het identificeren met de pijn van onze onboetvaardige vijanden?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.