Jeruzalem wordt toe­ganke­lijkste Oude Stad ter wereld

Tuesday, March 26, 2019 |  Redactie Israel Today
De Oude Stad van Jeruzalem en haar muren zijn een UNESCO wereld­erfgoed­locatie, en ze zijn daarom onderworpen aan speciale voor­schriften voor de instand­houding, die bedoeld zijn om de stad en haar erfgoed te presenteren aan haar bezoekers en de stad te ontwikkelen en te verbeteren ten voordele van haar inwoners.

Afbeelding: Burgemeester Moshe Lion ( midden) opent de nieuwe bereik­baar­heids­routes in de Oude Stad van Jeruzalem. (Foto: Rafi Ben Hakon)

De Oude Stad is de meest bezochte plaats in Israël met ongeveer 10 miljoen bezoekers per jaar. Een nieuw toegankelijkheidsplan, dat meer dan 20 miljoen shekels (5 miljoen Euro) kostte, werd onlangs uitgevoerd door de East Jerusalem Development Company, met financiering van het Ministerie van Jeruzalem, de Jeruzalem Development Authority, het Ministerie van Toerisme, de gemeente Jeruzalem en de Israel Antiquities Authority.

Het was een innovatief en baanbrekend project, dat gehandicapten nu in staat stelt te genieten van de historische en culturele rijkdom van de stad. Onder andere werden vier kilometer straten verbeterd in de moslim-, Armeense en christelijke wijken en werden ongeveer 2 kilometer aan leuningen geïnstalleerd. Het project heeft ook de mobiliteit, en daarmee de levenskwaliteit, van de bewoners die binnen de muren van de Oude Stad wonen, enorm verbeterd.

Rondleiding en uitleg over de muren rond de Oude Stad van Jeruzalem

Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld zoals Jeruzalems Oude Stad, waar zich uitgestrekte archeologische parken, enkele van 's werelds belangrijkste religieuze pelgrims­oorden en het dagelijkse leven van duizenden lokale bewoners bevinden. En Jeruzalem is de eerste van hen, die zo'n grootschalig project uitvoert om het voor iedereen toegankelijk te maken.

De uitgevoerde verbeteringen zullen de drukte in de hoofdstraten sterk verminderen en rolstoelgebruikers, wandelaars en mensen met andere mobiliteits­hulp­middelen in staat stellen gemakkelijker toegang te krijgen tot de toeristische attracties van de stad.

De East Jerusalem Development Company produceerde ook een gedrukte oriëntatiekaart voor de toegankelijk­heid, samen met een speciale mobiele applicatie in acht talen die real-time navigatie in de Oude Stad mogelijk maakt.

Naast deze projecten werden aanvullende projecten uitgevoerd om een holistische oplossing te bieden voor het toegankelijk­heids­probleem van de stad: De Oude Stad is nu te bereiken via de gratis P&R shuttle, die dagelijks vanaf het terrein van het Eerste Station naar de Mestpoort en terug rijdt (zondag tot en met donderdag van 8 tot 20 uur, op dinsdag en donderdag vanaf 07 uur, vrijdag tot een uur voor aanvang van de Shabbat). De shuttle vertrekt om de 20 minuten, en een voor rolstoelen toegankelijke shuttle één keer per uur. Het parkeren kost ca. ₪ 17 per dag.

Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de voltooiing van het project zei de Jeruzalemse burgemeester Moshe Lion:
'De Oude Stad van Jeruzalem is al duizenden jaren belangrijk voor miljarden mensen over de hele wereld. Vandaag ben ik er trots op te kunnen zeggen dat de Oude Stad van Jeruzalem toegankelijk is voor nog eens miljarden mensen. Dit toegankelijk­heids­project is uniek voor Jeruzalem. Vandaag zijn wij de leiders op het gebied van toegankelijkheid en effenen wij de weg voor oude steden over de hele wereld. Dit was duidelijk geen gemakkelijke taak. Zoals u kunt zien, zijn de straten van de Oude Stad steil, smal en oud, niet ontworpen voor toegankelijkheid. Nu kunnen alle bezoekers en bewoners genieten van vier kilometer aan straten in de Joodse, islamitische, Armeense en christelijke wijken.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.