Gespannen rust na nachtelijke beschietingen uit Gaza

Tuesday, March 26, 2019 |  Redactie Israel Today
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdagochtend, als reactie op de raket­beschie­tingen van gisteren, doelen in de Gazastrook aangevallen, waaronder een militair terrein van Hamas in Dir al Balah, zoals de woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde.

Foto: Rook stijgt op boven Rafah in het zuiden van de Gazastrook, na een Israëlische aanval (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Maandag werd de woning van de familie Wolf in de kibboets Mishmoret, ten noorden van Kfar Saba, volledig verwoest door een langeafatandsraket uit de Gazastrook. Acht mensen raakten gewond, waaronder twee kinderen en een zuigeling. De vier honden van het gezin overleefden de raketaanval niet.

Verder sloegen er maandagavond en in de nacht in de regio rond de Gazastrook Hamas-raketten in op Israëlisch grondgebied in. De IDF-woordvoerder berichtte over circa 30 Hamasraketten alleen al tussen 22 uur ’s avonds (het officiële begin van een door Egypte onderhandelde wapenstilstand tussen Hamas en Israël) en 2.45 uur in de nacht, waarvan de meeste door de Iron Dome werden afgevangen.

In de nacht naar dinsdag zouden er in totaal 15 terreurdoelen door Israëlische gevechtsvliegtuigen in Gaza zijn aangevallen. Bovendien zijn er tanks en helikopters ingezet. In totaal zijn er maandag meer dan 100 raketten op Israëlisch gebied afgeschoten.


Beelden van de aanval op de militaire structuren van de terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook, maandag.

'Bombarderen van lege gebouwen is onzin'
Minister van Onderwijs Naftali Bennett heeft intussen scherpe kritiek geuit op regering in Jeruzalem. Het bombarderen van lege gebouwen van Hamas als vergeldingsmaatregel is absolute onzin en werkt zo niet, berispte hij. Bennett verwacht, dat de premier het Israëlische leger aanwijzingen geeft die de gevechtscapaciteit van Hamas decimeert, om die situatie vervolgens in stand te houden.

Naftali Bennett tijdens een bezoek in de moshav, waar een woning door een raket vanuit de Gazastrook vernietigd werd (foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Israëlische scholen in het grensgebied met Gaza en in de nabije grote steden zoals Ashkelon, Be'er sheva en Ashdod zijn vandaag gesloten. Premier Benjamin Netanyahu heeft in verband met de nieuwe escalaties zijn reis naar de VS afgebroken en is meteen na een ontmoeting met VS-president Trump weer naar Israël teruggekeerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.