Gaza-oorlog nu waarschijnlijker wegens verkiezingstijd

Monday, March 25, 2019 |  Ryan Jones
Het is geen toeval dat we slechts enkele weken voor de algemene verkiezingen getuige zijn van een escalatie van de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Het zal niemand verbazen, als de huidige regering veel krachtiger reageert op dergelijke provocaties dan in de afgelopen jaren.

Afbeelding: Functionarissen inspecteren een huis dat door een raketaanval van Hamas op centraal Israël maandagochtend vroeg werd vernietigd. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Een raket die maandagmorgen vroeg vanuit de Gazastrook werd afgevuurd, explodeerde in een woonhuis in een klein Israëlisch stadje ten noorden van Tel Aviv neer en vernietigde het. Zeven mensen raakten gewond bij de aanval, waaronder twee baby's.

Tegen de middag had Israël extra infanterie en tanks aan de grens van Gaza ingezet, Hamas-schutters renden voor dekking, en premier Benjamin Netanyahu kortte zijn bezoek aan de VS in om directe controle te houden over de reactie van Israël op het ernstige incident.

Terwijl Hamas benadrukte dat het niets te doen had met de aanval (hoewel het geacht wordt de controle over Gaza uit te oefenen), is de realiteit dat de terreurgroep gelooft dat het Netanyahu kan schaden in de aanloop naar de verkiezingen van 9 april, waardoor het zijn politieke rivalen kan versterken.

Netanyahu zou echter de rollen met Hamas kunnen omdraaien en de escalerende raketbeschieting in zijn politieke voordeel kunnen gebruiken. Jarenlang heeft hij een imago als 'Mr. Security' opgebouwd, dus als hij er niet in slaagt om krachtig te reageren, zal dit Netanyahu schaden bij de verkiezingen. Maar hard terugslaan naar de Gazastrook, slechts enkel weken voor de verkiezingen, zou de electorale vooruitzichten van zijn Likoedpartij sterk verbeteren.

En Netanyahu,die net voor zijn terugkeer naar huis de Amerikaanse president Donald Trump zal ontmoeten in het Witte Huis, zal zonder twijfel diens enthousiaste steun hebben voor elke vergeldingsactie die Israël noodzakelijk acht.

Netanyahu zal dit algemene pakket van sterke militaire actie met volledige Amerikaanse steun kunnen presenteren als het soort onbeperkte zelfverdediging dat Israël alleen onder zijn leiding kan uitvoeren.

Intussen spelen de politieke rivalen van de premier hem in de kaart en maken een volledige oorlog in Gaza waarschijnlijker, door de aanval van maandagochtend te gebruiken door te stellen dan Netanyahu zwak is tegenover terreur. De leiders van de partij 'Blauw en Wit' besteedden de eerste helft van de dag met het herinneren van het publiek hoe vaak Netanyahu de afgelopen jaren heeft beloofd Hamas te verslaan en omver te werpen, alsof ze hem uitdagen om nu Israëlische troepen in de strijd te werpen.

Het komt allemaal bij elkaar in een soort perfecte storm die maar één ding kan betekenen: oorlog.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.