Alweer? Raketbeschieting zou 'per ongeluk' zijn

Monday, March 25, 2019 |  Dov Eilon
Evenals tien dagen geleden, toen twee raketten op Tel Aviv werden afgevuurd, was het volgens hoge Hamas-leden opnieuw een 'ongeluk' toen een raket vanuit de Gazastrook richting Israël werd afgevuurd, waardoor een huis in een moshav ten noorden van Kfar Saba na een directe inslag volledig is verwoest.

Afbeelding: Ooit was dit een woonhuis (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Het zou geen geplande aanval op Israël zijn geweest, zei Hamas. Voorts zou Hamas de Egyptenaren hebben beloofd om het incident te onderzoeken.

Tegelijkertijd heeft de Islamitische Jihad zich ook uitgesproken en Israël er tegen gewaarschuwd om op de raketbeschieting te reageren: 'Wij waarschuwen Israël tegen elke agressieve operatie tegen de Gazastrook', aldus de terreurbeweging in een verklaring. 'De Israëlische leiders moeten weten dat wij op elke aanval met geweld zullen reageren.'

Aan Israëlische zijde wordt het incident heel anders gezien. Hamas wordt gezien als verantwoordelijk voor de raketbeschieting. Het Israëlische leger meldde dat de raket een door Hamas gemaakte M-75-raket was, gebouwd met behulp van Iraanse technologie. De raket zou gelanceerd zijn vanaf een Hamas-positie in het zuiden van de Gazastrook, 120 kilometer van het inslagpunt.

Als eerste reactie op de raketaanval van vandaag, die een gezinswoning volledig verwoestte en 30 andere huizen van de drukgolf heeft beschadigd, heeft het leger reguliere troepen naar het zuiden verplaatst. Ook zijn er een aantal reservisten voor speciale taken opgeroepen. Men zou zich op elke mogelijke situatie voorbereiden, zei stafchef Avi Kochavi in een briefing.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.