Raket vanuit Gaza treft woning in Sharongebied

Monday, March 25, 2019 |  Dov Eilon
Maandagochtend vroeg is een raket vanuit de Gazastrook in een moshav ten noorden van de stad Kfar Saba geëxplodeerd. Hij sloeg rechtstreeks in een woning in, die volledig vernietigd werd. Zeven mensen raakten licht tot middelzwaar gewond. Onder de gewonden zijn ook twee kleine kinderen.

Ondanks de grote omvang van de schade, spreekt men in Israël van een wonder, dat door een raketinslag zeven mensen 'slechts' licht tot middelzwaar gewond raakten. Afgezien van een vrouw, van wie de toestand als middelzwaar werd aangeduid, hadden de overige bewoners van het huis, een gezin, slechts lichte verwondingen door splinters.

Het was 5.18 uur plaatselijke tijd toen de sirenes in het Sharongebied begonnen te loeien. Kort daarna sloeg een raket in het huis in de moshav. De gewonden werden ter behandeling naar het Meir-ziekenhuis in Kfar Saba gebracht.

Pas tien dagen geleden werden twee raketten op Tel Aviv afgeschoten. Hamas verklaarde destijds dat het om een fout ging, om een vergissing. Het Israëlische leger reageerde met aanvallen op ongeveer 100 doelen van de terreurorganisatie Hamas, die voor de aanval verantwoordelijk werd gesteld. Het is immers Hamas die de Gazastrook bestuurt.

Hoe sterk dit bestuur is, konden we zien in het weekeinde na de raketten op Tel Aviv, toen de gewelddadigheden bij het grenshek in het kader van de zogenaamde 'mars van de terugkeer' werd afgezegd. Er heerste absolute rust bij het grenshek. Als Hamas rust wil, dan zorgen ze daarvoor.

Het lijkt erop dat de Israëlische aanvallen op 100 lege doelen geen afschrikkende werking meer hebben. In de Israëlische media noemde een expert deze aanvallen 'onroerend-goed-aanvallen'. Het zijn aanvallen op lege woningen, observatieposten en ook installaties voor de bouw van raketten. Er raakte nog niet één mens gewond door de Israëlische reactie, door de aanval op 100 doelen.

En nu is er weer een raket in Israël geëxplodeerd, op ongeveer 75 kilometer afstand van de Gazastrook. Hamas zal zijn stellingen zeker al ontruimd hebben, om de door hen zeker verwachte Israëlische reactie te overleven

Premier Netanyahu, die sinds gisteren in de VS is en vandaag de Amerikaanse president in het Witte Huis bezoekt, zegt dat hij zijn verblijf daar wegens de escalatie van de situatie zal verkorten. Men zal op volle kracht op de raketaanval reageren.

In Israël vragen velen zich nu af hoe Israël zal reageren op de nieuwe raketaanval, die tot nog toe door niemand is geclaimd. Zeker is dat een aanval op nog eens 100 leegstaande gebouwen niemand in Gaza meer zal doen schrikken. Men is daar al aan gewend. Netanyahu’s politieke rivalen van rechts eisen een harder optreden tegen Hamas, om de afschrikking weer te activeren die Israël tegenover Hamas door zijn weifelende politiek verloren lijkt te hebben. Aan een groot opgezette operatie in de Gazastrook schijnt men nu voor de verkiezingen niet geïnteresseerd te zijn.

Als eerste reactie werden de grensovergangen Eretz en Kerem Shalom gesloten. Ook de visserijzone voor de kust van Gaza werd beperkt.

Meer foto’s van het verwoeste huis. (Alle foto’s: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.