Russische Joden en hun invloed op Israël

Sunday, March 24, 2019 |  David Lazarus
'Zeventig Russischtalige Joden die Israël hebben gevormd' is een nieuw educatief initiatief dat de aandacht vestigt op de bekendste pioniers die het moderne zionisme en de Staat Israël hebben gevormd.

Afbeelding: De Russisch-Joodse zionistische leider Ze'ev Jabotinsky. (Foto: Public Domain)

De website van het project, dat werd gefinancierd door de Genesis Philanthropy Group (GPG) in samenwerking met The Jerusalem Post, vertelt de verhalen van 70 Russisch­talige Joden die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de oprichting van de moderne Staat Israël, waaronder leiders in de politiek, het leger, kunstenaars, wetenschap en literatuur.

'Het Genesis-project werd meer dan 10 jaar geleden gelanceerd, met als missie het versterken van de Joodse identiteit van Russischtalige Joden over de hele wereld,' zegt Ilia Salita, president en CEO van GPG. 'Russisch­talige Joden hebben veel bijgedragen aan de wereld en hebben de loop van de wereldgeschiedenis ten goede helpen vormgeven. Maar zonder een gemeenschappelijk gevoel van trots is het moeilijk voor toekomstige generaties om een band te hebben met hun erfgoed,' zei hij.

Eeuwen van antisemitisme en 70 jaar communisme hebben een zware tol geëist van de Russische Joden en hun band met het Jodendom. Deze ontberingen dwongen velen in de gemeenschap om sterker aan hun Joodse identiteit vast te houden tegenover de vervolging. 'Als de wereld om je heen je niet laat vergeten dat je Joods bent, dan is er misschien geen sterkere en onveranderlijkere kracht die je tot je Joodse identiteit drijft,' zegt Salita.

Sinds 1990 hebben meer dan 1,2 miljoen Russisch­talige Joden aliyah (opgang) naar Israël gemaakt. In een natie van zeven miljoen Joden is dat bijna 20 procent van de bevolking. Veel Russischtalige immigranten vinden het moeilijk om te integreren in de Israëlische samenleving en velen kozen ervoor om naar Europa en Noord-Amerika te vertrekken. 'We moeten ervoor zorgen dat de Joodse wereld om ons heen begrijpt waar we vandaan komen, wat de Russischtalige Joodse gemeenschap uniek maakt en de rol die we hebben gespeeld in het vormgeven van de Joodse geschiedenis en de staat Israël,' zegt de president van de Genesis Groep.

De aliyah naar Israël is in 2018 slechts 5 procent toegenomen, er verhuisden slechts 29.600 Joden uit de hele wereld naar het land. Toch komt het grootste deel van alle immigranten die naar Israël komen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Ondanks het toenemende antisemitisme in de Verenigde Staten daalde het aantal Joden dat vanuit Noord-Amerika naar Israël verhuisde in 2018, volgens schattingen van het Joods Agentschap. Het aantal Joden die aliyah maken vanuit Noord-Amerika - de overgrote meerderheid uit de Verenigde Staten - bedroeg in 2018 in totaal 3.250, een daling van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Bezoek de website 70 Russian-Speaking Jews Who Shaped Israel

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.