Netanyahu klaagt zijn politieke rivalen aan

Sunday, March 24, 2019 |  Tsvi Sadan
Zoals verwacht worden de verkiezingscampagnes van Israël vuiler naarmate we dichter bij 9 april komen. De huidige ophef gaat opnieuw over premier Benjamin Netanyahu, die naar verluidt profiteert van een overeenkomst met de Duitse scheepsbouwer Thyssenkrupp om nieuwe onderzeeërs te laten maken voor de Israëlische marine.

Volgens de details van wat bekend staat als ‘Dossier 3000’, wordt Netanyahu niet alleen beschuldigd van het inpikken van financiële voordelen uit de deal, maar ook van het persoonlijk goedkeuren van de verkoop van onderzeeërs aan Egypte. Zijn rivalen in de toonaangevende ‘Blauw en Wit’-factie zeggen dat dit neerkomt op niets minder dan verraad.

Vorige week nog kwamen er, net op tijd voor de verkiezingen, nieuwe details over de relatie tussen Netanyahu en Thyssenkrupp ‘heel onverwacht’ boven water. De nieuwe aantijging is dat Netanyahu onterecht profiteerde van de onderzeeër-deal, omdat hij aandelen had in een van Thyssenkrupps leveranciers.

De details zijn dat Netanyahu in 2007 voor vier miljoen shekels aandelen kocht in een bedrijf genaamd SeaDrift, dat op zijn beurt in 2010 werd overgenomen door GrafTech, dat grafietelektroden voor Thyssenkrupp produceert. Netanyahu verkocht zijn aandelen 18 maanden voordat Israël en Thyssenkrupp overeen kwamen dat Thyssenkrupp voor 16 miljoen shekels onderzeeërs voor Israël zou bouwen. Hoewel de premier geen aandelen meer bezat in een van de leveranciers van Thyssenkrupp, waardoor de verdenking van belangenverstrengeling werd weggenomen, blijven er dus vragen over hoe zijn oorspronkelijke investering in slechts een paar jaar tijd werd verviervoudigd. Verder is het een feit dat SeaDrift eigendom was van Netanyahu’s neef, Nathan Milikowsky. En hoewel de premier erop staat dat de winst uit zijn investering volkomen legaal was en naar behoren aan de bevoegde autoriteiten werd gerapporteerd, doet dit toch de wenkbrauwen fronsen.

Wat Netanyahu’s besluit betreft om de scheepsbouwer ook onderzeeërs aan Egypte te laten verkopen: hij houdt vol dat hij om veiligheidsredenen niet kan onthullen waarom dat besluit is genomen, maar heeft uitgehaald naar de leiders van Blauw en Wit omdat zij dit cynisch tegen hem gebruiken.

Voor het insinueren dat hij op de een of andere manier verraad had gepleegd, heeft Netanyahu de ongekende stap gezet om een smaadproces tegen zijn belangrijkste rivalen in de verkiezingen aan te spannen. Vorige week kondigde Netanyahu aan op Facebook: ‘Lapid, Ganz en Ya'alon die mij een verrader noemen, dat is een ernstige ophitsing die niet over het hoofd kan worden gezien. De leugens van Lapid, Gantz en Ya'alon, die zijn als het overschrijden van een rode lijn met betrekking tot de meest cruciale kwesties van de veiligheid van Israël. Daarom heb ik mijn advocaten opgedragen een smaadproces tegen hen in te stellen.’ In andere woorden: Netanyahu geeft hen een koekje van eigen deeg en beschuldigt de Blauw en Wit-leiders van verraad.

Zal al deze commotie ervoor zorgen dat de Likoedkiezers van gedachten veranderen? Het is onwaarschijnlijk. De rechtse kiezers van de Likoed steunen Netanyahu geheel tegenover – wat hij noemt – een ‘nepnieuws’-campagne die erop gericht is om hem te doen opstappen. De meesten van zijn kiezers zullen het als hun plicht zien om Netanyahu des te meer te steunen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.