Legendarische Israëlische spion Rafi Eitan overleden

Sunday, March 24, 2019 |  Dov Eilon, Ryan Jones
De voormalige meesterspion van de Mossad Rafi Eitan overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tel Aviv. Hij is misschien wel het best bekend als de man die in 1960 de 'architect van de nazi-holocaust', Adolf Eichmann, tijdens een gewaagde, heimelijke operatie in Argentinië oppakte en naar Israël bracht.

Rafi Eitan werd beschouwd als een van de oprichters van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, was betrokken bij vele operaties, en zorgde zo voor de veiligheid van de Staat Israël. Over de meeste van deze operaties zult u nooit iets horen.

Hij was ook de leider van de inlichtingendienst Lakam ten tijde van de Pollard-affaire. Hij gaf de officier van Jonathan Pollard instructies met betrekking tot de materialen, waarin Israël geïnteresseerd was. Het was ook Rafi Eitan die Pollard de toegang tot de Israëlische ambassade in Washington ontzegde, wat uiteindelijk leidde tot de arrestatie van Pollard. De Israëlische regering heeft destijds verklaard dat zij niet op de hoogte was van deze zaak.

Tussen 2006 en 2009 was Rafi Eitan minister voor Gepensioneerdenzaken, nadat hij met zijn Partij voor Gepensioneerden in 2006 verrassend genoeg 7 zetels had behaald bij de verkiezingen.

Mossad-directeur Cohen prees hem door te stellen dat 'de fundamenten die Rafi in de eerste jaren van de Staat heeft gelegd, ook nu nog een belangrijke laag vormen in de activiteiten van de Mossad'.

De Israëlische president Re'oeven Rivlin zei na het nieuws over de dood van Rafi Eitan: 'We hebben een moedige strijder verloren, zijn bijdrage aan de veiligheid van Israël zal generaties lang worden onderwezen'.

Premier Benjamin Netanyahu gaf ook commentaar op de dood van Rafi Eitan: 'Mijn vrouw Sara en ik rouwen om de dood van Rafi Eitan samen met het hele Joodse volk. Rafi was een van de helden van de inlichtingendienst van de Staat Israël in talloze acties voor de veiligheid van Israël.

Gesprek van Keren Hayesod (USA) met Ravi Eitan, november 2017.

Interview met Rafi Eitan
Israel Today interviewde Rafi Eitan op zijn kantoor in Tel Aviv in 2012 om inzicht te krijgen in de verschillende onderwerpen waarmee de Joodse Staat wordt geconfronteerd, waaronder de groeiende steun van evangelische christelijke zionisten. Hieronder vindt u de relevante delen van dat interview, ter gelegenheid van het overlijden van deze Israëlische held.

Israel Today: Is er een manier om voor eens en altijd een einde te maken aan de raketten uit Gaza die Israël bedreigen?
Eitan: We moeten in Gaza doen wat we met Hezbollah in Libanon hebben gedaan: We hebben de infrastructuur van Hezbollah vernietigd en ze zijn gestopt met schieten. En ze hebben het niet aangedurfd om opnieuw te beginnen. En we hebben geen grondoperatie nodig om dit in Gaza te doen; we kunnen het vanuit de lucht doen.

Israel Today: Zal de wereld Israël niet veroordelen voor zulke harde maatregelen?
Eitan: Dan veroordelen ze maar. We moeten eerst de VN en de VS vertellen dat als Hamas de raketbeschietingen niet stopt, we de hele infrastructuur van Gaza zullen vernietigen. We moeten een waarschuwing geven, en dan moeten we het ook doen.

Israel Today: Moet het nucleaire programma van Iran worden aangevallen, en zo ja, moet Israël dat doen?
Eitan: Nee, we moeten Iran niet alleen aanvallen. Als de VS aanvalt, moeten we ons erbij aansluiten. Maar zo niet, dan moeten we ons aan het Amerikaanse programma houden.

Israel Today: Als de VS niets doet, kan Israël dan een nucleair bewapend Iran tolereren?
Eitan: Ons doel zou een verandering van regime in Iran moeten zijn. En dat is mogelijk. De meeste mensen in Iran houden niet van het regime, en dat is een feit.

Israel Today: Israël en Iran waren ooit vrienden. Zouden ze dat ooit weer kunnen worden?
Eitan: Ik ben er zeker van. Vergeet niet dat 50 procent van de mensen in Iran geen Perzen zijn. Het zijn Azeri's, Koerden en andere volkeren die bevriend zijn met Israël.

Israel Today: U bent het best bekend om uw rol in de gevangenneming van de voormalige nazi-functionaris Adolf Eichmann. Gelooft u dat er weer een Holocaust zal plaatsvinden?
Eitan: In deze waanzinnige wereld? Ja! Kijk naar wat er gebeurt met de moslims om ons heen. Fanatieke islamisten regeren nu over al deze landen.

Israel Today: Hoe zit het in Europa?
Eitan: Sommigen zeggen dat de moslims over een of twee generaties Europa zullen overnemen. Dus ja, het is mogelijk.

Israel Today: U werkte samen met de Amerikaanse marine-analist Jonathan Pollard, die in 1987 gevangen werd gezet wegens spionage voor Israël. Waarom is de VS zo vastbesloten om hem niet vrij te laten?
Eitan: Hij wordt tot een voorbeeld gemaakt. De Amerikanen proberen tegen de Israëli's te zeggen: 'Jullie hebben dit en dat gedaan. Denk er voor altijd aan. En als je het opnieuw doet, zal dit het resultaat zijn.

Israel Today: Is dit standpunt niet hypocriet? Hebben de VS Israël nooit bespioneerd?
Eitan: Het antwoord is waarschijnlijk ja, maar de Amerikanen doen het op technologische manieren, niet door spionnen te sturen.

Israel Today: Was de misdaad van Pollard echt zo groot?
Eitan: We hebben Amerika niet eens bespioneerd. We verzamelden alleen informatie over onze vijanden. Pollard gaf ons informatie over Arabische landen en terreurgroepen. Hij heeft de Amerikaanse veiligheidsbelangen helemaal niet geschaad.

Israel Today: Gelooft u dat Pollard ooit bevrijd wordt?
Eitan: Ik ben geen profeet, maar ik hoop van harte.

Israel Today: Veel Israëli's zijn wantrouwend over christelijke steun aan Israël. Verwelkomt u die?
Eitan: Ja, zonder twijfel. Ik heb persoonlijk met veel christelijke leiders in Afrika en andere plaatsen samengewerkt. Het Jodendom is de moeder van het christendom, en dat is gewoon een feit van het leven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.