Een miljard distelvlinders bezoeken Israël

Friday, March 22, 2019 |  David Lazarus
Een buitengewone zwerm van briljant gekleurde vlinders bedekte Israël tijdens de Poerim-vieringen. Volgens de Israëlische Vlinder­vereniging vliegen nu tussen de 700 miljoen en ruim een miljard distelvlinders via Israël naar Europa, op zoek naar voedsel en naar hun jaarlijkse broedplaatsen.

Burgers in het hele land melden dat er massa's vlinders zijn gezien die vliegen over de zuidelijke regio Arava, over de Sharon-vallei en door grote stadscentra tot aan de Karmel bergrug.

Volgens Noam Kirshenbaum van de Israeli Lepidopterists Society is dit de grootste migratie van vlinders, ooit gezien in Israël. Een steekproef toonde aan dat per uur vele duizenden distelvlinders te zien zijn die overvliegen, vergeleken met slechts een paar honderd bij een vergelijkbare migratie vijf jaar geleden.

Dubi Binyamini, een vlinderonderzoeker en voorzitter van de Israëlische Vlinder­vereniging, legde op hun Facebook-pagina uit de vlinders – net zoals vogels – trekken op zoek naar voedsel. In januari en februari van dit jaar vielen niet alleen in Israël, maar ook op het Arabische schiereiland, enorme hoeveelheden regen en 'bloeide de woestijn', merkte Benyamini op. 'Elk vrouwtje van de distelvlinder kan tot 500 eieren leggen', en hij schat dat een enkel vrouwtje binnen een paar dagen ongeveer een miljoen vlinders geboren doet worden. Wanneer de voedselbronnen in de woestijn opdrogen, vertrokken de vlinders op zoek naar voedsel door Israël op weg naar Europa voor de zomer.


Het hele land is vol overvliegende vlinders ((Foto: Achmad Nassar, Israëlische Natuur en Nationale Parken Autoriteit)

Wetenschappers kunnen nog steeds niet verklaren hoe de vlinders deze 'ingebouwde kennis' hebben en weten dat ze naar het noorden moeten vliegen. 'Er is een jaarlijkse migratiecyclus in de lente. Ze komen uit Saoedi-Arabië en de Perzische Golf, vliegen noordwaarts door Israël naar het Karmelgebergte, draaien dan westwaarts over de Middellandse Zee naar Cyprus en gaan verder naar Europa om de volgende generatie te vormen, 'zei Binyamini in het interview. Om de reis van duizenden kilometers te overleven - en velen zullen niet overleven - rusten de vlinders in Israël om zich te voeden met de nectar van de grote variëteit van de wilde bloemen van het land en de nodige energie te krijgen om de migratie over de Middellandse Zee naar Cyprus en Turkije voort te zetten .

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.