Video van de dag: Poerim optochten

Friday, March 22, 2019 |  Dov Eilon
Donderdag werden in veel steden de traditionele Poerim optochten gehouden, genaamd 'Adloyada' (in het Hebreeuws עד לא ידע“ - 'totdat je niets meer weet'). De naam komt uit de Talmoed, waarin staat dat je tijdens Poerim zoveel moet drinken 'totdat je niets meer weet'). Het moet dus gevierd worden. Maar maak je geen zorgen, er wordt niet gedronken bij deze parades en men heeft toch plezier.

De eerste Adloyada parade vond plaats in 1912 in Tel Aviv. Het was een kleurrijke parade, die uitgroeide tot een massa-evenement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de traditie onderbroken, maar na de oprichting van de Staat weer hervat. Dat was tijdens Poerim in 1955. Met één verschil, de Adloyada vond nu niet meer plaats in Tel Aviv, maar in Cholon.
Ook vandaag, nu veel andere steden hun eigen parades houden, wordt de Adloyada in Cholon beschouwd als de centrale en belangrijkste parade van Poerim. De video van vandaag toont impressies uit Cholon en Netanyah.
Poerim Same'ach!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.