Hoe Iran zich voorbereidt op oorlog met Israël

Thursday, March 21, 2019 |  Yochanan Visser
Iraanse leiders zijn zeer uitgesproken over hun plannen met Israël en hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat het 'zionistische project' of de zionistische 'kankertumor' zeer binnenkort zal worden uitgewist.

Het Israëlische politieke establishment beseft al lang dat dit niet alleen retoriek is, maar een zeer belangrijk onderdeel van de Iraanse strategie voor regionale hegemonie.

Hoewel de sjiitische islam geen enkele band heeft met Jeruzalem, doet de Iraanse leiding niettemin alsof het de heilige plicht van elke sjiiet is om zich aan te sluiten bij de niet aflatende inspanningen om Israël te destabiliseren en te laten verdwijnen. Om deze reden heeft het regime van de Iraanse hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, de divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) die tot taak heeft de Islamitische Revolutie te exporteren, vernoemd naar Jeruzalem (of al-Quds in het Arabisch).
Onlangs kreeg een enorme oefening met op afstand bestuurde onbemande gevechtsvliegtuigen (UAV's) de codenaam ‘Bayt al-Maqdis’ of Beit HaMaqdish in het Hebreeuws. Bayt al-Maqdis (of tempel in het Engels) was de naam die de vroege moslims aan Jeruzalem gaven.
Door een oefening met aanvalsdrones naar Jeruzalem te vernoemen, maakte het regime duidelijk dat de oefening een voorbereiding was op een oorlog met Israël.

Als we kijken naar wat er momenteel in Syrië en Irak gebeurt, worden de contouren van de grote strategie van Iran voor de eliminatie van Israël, ontworpen door Qassem Soleimani (de slimme commandant van de Quds-brigade van de IRGC), zichtbaar.
Iran probeert duidelijk Irak om te vormen tot een andere bondgenoot, terwijl Syrië al is omgevormd tot een tweede Libanon en onder de controle van de Quds-brigade is gebracht.
De Iraanse president Hassan Rouhani bracht onlangs een driedaags bezoek aan Irak, waar hij een zeldzame ontmoeting kreeg met grootayatollah Ali al-Sistani, de meest invloedrijke sjiitische geestelijke in Irak.

Na aankomst in Bagdad heeft Rouhani handels- en reisovereenkomsten ondertekend die tot doel hebben de economische betrekkingen tussen Iran en Irak te stimuleren. Ook moeten zij de schade compenseren die wordt veroorzaakt door de herinvoering van een zwaar sanctieregime tegen Iran door de Verenigde Staten.
De nieuwe Iraakse regering bestaat uit vele aanhangers van Iran. Het heeft de banden met de VS afgezwakt, terwijl het de door Iran opgerichte koepelorganisatie Hashd al-Shaabi, bestaande uit voornamelijk sjiitische milities, toestond om de controle over het grondgebied van Noordwest-Irak over te nemen. Dit is het grondgebied dat Iran nodig had om zijn landbrug te voltooien die zich uitstrekt van Teheran tot aan de Israëlische grens op de Golanhoogten en de Middellandse Zee.
Hashd al-Shaabi heeft naar schatting 100.000 strijders tot zijn beschikking en doet momenteel de vuile zaken van Iran in Irak. Volgens Israëlisch Iranexpert Jonathan Spyer beginnen eenheden van Hashd al-Shaabi een ‘tweede mogendheid’ te vormen in Irak. Zij achtervolgen en vermoorden iedereen die kritiek levert op de toenemende verschansing van Iran in het door oorlog verscheurde land.

Hashd al-Shaabi strijders werden naar verluidt ook betrapt op het voorbereiden van een raketaanval op de grote al-Assad VS Speciale eenheid-basis in de provincie Anbar in Irak. Verder werd er gezien dat anderen een patrouille van het Amerikaanse leger lastig vielen.
Ja’afar Husseini is woordvoerder van Kataib Hezbollah, een van de grootste sjiitische milities binnen Hashd al-Shaabi. Onlangs kondigde hij aan dat er elk moment een strijd tegen Amerikaanse troepen in Irak kan beginnen. ‘Er is geen stabiel Irak met de aanwezigheid van de Amerikanen,’ zei Husseini.

Een lid van de Iraakse veiligheidskrachten vertelde Spyer dat de defensie van Irak naar het concept van de Iraanse veiligheidskrachten zal worden geremodelleerd.
‘In Iran heb je het Artesh (leger) en IRGC. Zo zal het ook in Irak zijn. Er zal het leger zijn om de grenzen te verdedigen, en de sjiitische milities om het regime te verdedigen,’ aldus de ambtenaar die bovendien de VS waarschuwde om Hashd al-Shaabi niet te onderschatten.
Spyer denkt dat Irak zal worden omgevormd tot een ander Libanon waar Hezbollah een onaantastbare kracht is geworden die de militaire en politieke zaken in het land domineert, een mening die wordt gedeeld door de denktank Soufan.
Rouhani heeft naar verluidt druk uitgeoefend op de Iraakse regering om Hashd al-Shaabi en de Quds-brigade toe te staan de routes van de Iraanse grens naar Syrië in gebruik te nemen om de landbrug te voltooien die Iran nodig heeft om wapens en troepen te vervoeren naar de Israëlische grens op de Golanhoogten.

Dan is er Syrië, waar de Quds-brigade nog een macht opbouwde die bestaat uit 100.000 strijders, allen sjiitisch. Daaronder is de zogenaamde Golan Bevrijdings Brigade, die bestaat uit sjiieten uit Irak.
Deze troepenmacht is - net als Hashd al-Shaabi in Irak - een integraal onderdeel van het Syrische leger geworden en werft momenteel ontevreden soennitische Syriërs in het grensgebied met Israël. Zij zullen opereren onder het bevel van Hezbollah.

Hezbollahcommandant Abu Hussein Sajid staat aan het hoofd van de inspanningen om een strijdmacht op te richten die bedoeld is om Noord-Israël te terroriseren. Deze man is een terrorist die door de Verenigde Staten tot levenslang in de gevangenis is veroordeeld voor het vermoorden van Amerikaanse soldaten in Irak, maar na vijf jaar is hij door de Iraakse regering vrijgelaten.

Begin deze week organiseerde de IRGC een bijeenkomst van militaire functionarissen uit Iran, Syrië en Irak om de economische en militaire samenwerking tussen de landen te bespreken, een andere indicatie dat Iran een anti-Israël as in elkaar aan het zetten is.
De chef van de generale staf van de Iraanse strijdkrachten, generaal-majoor Mohammad Hossein Bagheri, zit de gesprekken voor; niet de militaire leiding van Assad. Hij maakte onmiddellijk duidelijk dat ‘buitenlandse troepen’ (lees: Amerikaanse militairen) Syrië moeten verlaten.

Iran onderhandelt ook met het regime van Assad over het gebruik van een containerhaven aan de Middellandse Zee in de provincie Latakia. Officieel wil Iran deze haven om economische redenen, maar de Israëlische regering is ervan overtuigd dat de haven door de Iraanse marine gebruikt zal worden in een toekomstige oorlog met Israël.

Er is meer.

Vorige week werd Iran opnieuw betrapt op de bouw van een nieuwe raketfaciliteit in Syrië. Het Israëlische bedrijf ImageSat International publiceerde satellietbeelden van een nieuwe fabriek waar raketten zullen worden gemonteerd. De fabriek staat in Safita, in het noordwesten van Syrië, en is slechts acht kilometer verwijderd van de grens met Libanon.

De Quds-brigade is bovendien actief in Libanon, waar het Hezbollah helpt om onzuivere raketten om te bouwen tot GPS-geleide raketten. De GPS-kits worden in koffers op civiele vluchten naar Libanon verscheept, waardoor Israëlische actie tegen deze gevaarlijke ontwikkeling vrijwel onmogelijk wordt.

De blinde haat van Iran tegen Israël werd deze week het best verbeeld door de zogenaamde gematigde president Rouhani. De Iraanse leider riep Iraniërs op om hun ‘vloeken’ op ‘de zionisten’, de VS en Saoedi-Arabië te richten voor het opnieuw opleggen van nieuwe sancties tegen Iran en voor de zeer moeilijke economische situatie in de Islamitische Republiek.

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu was de eerste die opriep tot de herinvoering van een zwaar sanctieregime. Hij waarschuwde onlangs dat Israël zich kon keren tegen Iraanse olietransporten.
Woensdag rapporteerde Reuters dat Iran de sancties op zijn oliesector ontduikt door het verschepen van ruwe olie via Irak.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.