Netanyahu ontmoet VS-president Trump in Witte Huis

Thursday, March 21, 2019 |  David Lazarus
Premier Benjamin Netanyahu ontmoet maandag (25 maart) de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis, zo werd woensdag bekend gemaakt tijdens de ontmoeting van Netanyahu met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Jeruzalem.

Afbeelding: Premier Benjamin Netanyahu op een persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo (L), president van Cyprus Nicos Anastasiades (2eL) en de Griekse premier Alexis Tsipras (R) in het David's CItadel Hotel in Jeruzalem op 20 maart 2019. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Tijdens de bijeenkomst bespraken de twee staatslieden de opbouw van terreurnetwerken van Hezbollah langs de noordelijke grens van Israël met Syrië op de Golanhoogten. Netanyahu heeft er bij de VS en de internationale gemeenschap op aangedrongen om de Golanhoogten officieel te erkennen als onderdeel van de Staat Israël.
'U kunt zich voorstellen wat er zou zijn gebeurd als Israël niet op de Golan was geweest', zei Netanyahu tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. 'We zouden Iran aan de oever van het Meer van Galilea hebben. Het is tijd voor de VS en de internationale gemeenschap om te beseffen dat Israël op de Golan blijft en dat de Golan altijd deel zal blijven uitmaken van de Staat Israël,' zei de premier

Zonder de Golan-kwestie rechtstreeks te bespreken, herhaalde Pompeo de steun van de VS voor Israël: 'Met de dreigingen van vernietiging, die Iran uitspreekt tegen Israël, verplichten wij ons tot de veiligheid van Israël en zijn recht op zelfverdediging,' bevestigde Pompeo opnieuw. 'Op de achtergrond van de raketdreigingen vanuit Gaza en bedreigingen vanuit het Noorden zijn we er trots op dat we aan zijn zijde staan.

Pompeo zei, dat de inspanningen die vorige maand op een bijeenkomst in Polen werden geleverd voor een regionale alliantie tegen Iran, een van de belangrijkste redenen was voor zijn bezoek aan de regio. 'Meer dan 60 landen ontmoetten elkaar in Warschau en het was een historische conferentie,' zei Pompeo. 'Arabische leiders en Israël discussieerden over het terrorisme en hoe de vernietigingscampagne van Iran in de regio te stoppen.

Als erkenning voor Pompeo wees Netanyahu erop dat dit partnerschap onder president Trump had geleid tot de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade. 'De Amerikaanse ambassadeur David Friedman hoeft niet door de files in Tel Aviv te rijden, die we toch al proberen op te lossen,' grapte de minister-president.

Persconferentie van beide staatslieden na hun besprekingen

Woensdag heeft Netanyahu met Pompeo in Jeruzalem een ontmoeting gehad met de Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Griekse premier Alexis Tsipras over energie-zekerheid en diversificatie. De premier memoreerde dat dit de zesde bijeenkomst was en dat deze bijeenkomsten een van de beste regionale samenwerking ter wereld waren geworden. 'Wij werken samen op alle gebieden, van brandbestrijding tot energie,' zei Netanyahu.

De drie landen zijn van plan een gaspijpleiding aan te leggen onder de Middellandse Zee, de Oost-Med pijpleiding van Israël via Cyprus en Griekenland naar Europa. 'Dit komt de economie ten goede, zorgt voor stabiliteit en welvaart voor onze burgers en verandert de energiebronnen van Europa', aldus Netanyahu. De premier erkende het belang van de deelname van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan de top en zei: 'Het toont aan dat de VS deze regionale inspanningen steunen'.

De bijeenkomsten in Jeruzalem met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en de bijeenkomst van volgende week in Washington vinden enkele weken voor de Knesset-verkiezingen op 9 april plaats. Het Witte Huis en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ontkennen dat de bezoeken bedoeld zijn om de verkiezingscampagne van Netanyahu te ondersteunen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.