Waarom moeten Joden dronken worden op Poerim?

Thursday, March 21, 2019 |  David Lazarus
Tijdens Poerim zijn Joden verplicht zichzelf in de vergetelheid te drinken. Hoe vreemd is dit, terwijl de Bijbel duidelijk leert dat 'wijn is een spotter, de drank een luidruchtige; ieder die zich daaraan overgeeft, is niet wijs' (Spreuken 20:1).

En toch komt het gebod om dronken te worden uit de Shoelchan Aroech, de meest geraadpleegde en universeel aanvaarde Joodse wet. Er staat geschreven: 'Een persoon is verplicht om op Poerim te drinken totdat hij geen onderscheid kan maken tussen Vervloekt is Haman en Gezegend is Mordechai'. Dat betekent veel drinken.

Wat doen we met dit vreemde gebod? Joodse wijzen begrepen dat je in bijna elk hoofdstuk van Megillat Esther, de boekrol van Esther, iemand aantreft – de Perzische koning Ahasveros, Mordechai, Haman, Esther - die geniet van een feest met veel drank. Het hele verhaal ontvouwt zich voor vriend en vijand tijdens deze uitgebreide feesten, en het eten en drinken dragen er duidelijk toe bij dat iedereen buigzaam en licht aangeschoten genoeg is om de verrassende omwentelingen te accepteren die de geschiedenis hebben veranderd.

Poerim wordt ook wel het 'Ondersteboven feest' genoemd, omdat alles wordt omgedraaid. De Megillah eindigt met instructies voor alle Joodse mensen in hun generatie om Poerim te vieren als יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה yeme mishteh v'simchah, 'Dagen van drinken en blijdschap' (Esther 9:22).

Om deze reden staan de rabbijnen toe om zich te vermommen in kostuums, plezier te maken, te gokken (zoals het goede 'lot' in het Poerim verhaal) en te drinken tot je stomdronken bent. Het ondersteboven-aspect van Poerim is bedoeld om de lasten van het dagelijks leven te verlichten. Het geeft Joden de tijd om af te wijken van de normen, hun problemen even te vergeten en een goede oude tijd te hebben.

Hoe moeten we de uitspraak begrijpen om zo dronken te raken dat je het verschil tussen Haman en Mordechai niet kunt zien? Misschien is het de bedoeling om voor een dag of twee in ieder geval al het kwaad in de wereld te vergeten? Het Poerim-gebod is om zich te verheugen met pure vreugde, Haman en zijn nakomelingen te vergeten.
Het doet me denken aan Jezus' uitspraak: 'Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad'. Onze behoefte om altijd rationeel te denken kan de eenvoudige, ongeremde feestvreugde, die zo cruciaal is voor een gezonde ziel, verhinderen. Het toestaan van ongeremde uitingen van geluk en dankbaarheid die onze geest te boven gaan zijn noodzakelijk om ons gezond te houden in een chaotische wereld en ons zelfs voor te bereiden op de uitdagingen die gaan komen.

De rabbijnen hebben een mooie stelregel die ons aanmoedigt om ons niet alleen te verheugen tijdens de dagen van Poerim, maar ook om te beginnen met de feestelijkheden aan het begin van de Poerimmaand Adar. 'Mashe neknas Adar, marbim b'simcha', 'Wanneer Adar binnenkomt, neemt de vreugde toe'. Het grappige is, dat 2019 een schrikkeljaar is op de Hebreeuwse kalender, dus de Poerimmaand Adar komt dit jaar twee keer voor. Dubbel zoveel plezier, toch?

Nou, de dingen liepen zo uit de hand dat een groep rabbijnen woensdag een uitspraak moest doen en het publiek opriep om niet te veel te drinken tijdens Poerim. De rabbijnen schrijven dat 'uit ervaring weten we, dat vele malen drinken leidt tot moord, zoals in gevallen waarin een persoon auto rijdt na het drinken. Het is bekend dat dit veel tragedies veroorzaakt'.
De rabbijnen citeren ook artsen, die zeggen dat overmatig drinken, vooral onder jongeren die op Poerim mogen drinken, schade aan het lichaam en de hersenen veroorzaakt. De brief eindigt met een oproep aan het publiek om 'niet dronken te worden bij familiefeesten', hoewel ik me niet kan voorstellen waarom iemand thuis een drankje nodig zou hebben bij de typische grote en luidruchtige Joodse familie!

De Yatzik Klezmer groep wil met vrolijke muziek bijdragen aan het Poerimfeest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.