Kan Netanyahu worden aangeklaagd voor verraad?

Wednesday, March 20, 2019 |  Ryan Jones
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vecht misschien niet alleen voor zijn huidige baan. Misschien vecht hij voor zijn persoonlijke vrijheid. Netanyahu wordt al aangeklaagd wegens omkoping en corruptie. Maar zijn politieke tegenstanders suggereren dat dit zouden kunnen worden uitgebreid met aanklachten wegens verraad.

Zij zouden bijna zeker die stap zetten als Netanyahu de verkiezingen zou verliezen. In dat geval zouden enkele rivalen proberen de laatste spijker in de doodskist van de politieke dominantie van Likoed te slaan. Zonder Bibi aan het roer, zou het onwaarschijnlijk zijn dat de partij in toekomstige verkiezingen zoveel rechtse kiezers zou aantrekken.

De dreigende aanklacht heeft betrekking op Dossier 3000, waarin Netanyahu en een aantal van zijn medewerkers worden beschuldigd van het accepteren van smeergeld in ruil voor het doordrukken van een deal, waarin de Staat onderzeeërs ter waarde van miljarden shekels kocht van de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp.

Netanyahu heeft de beschuldigingen 'gekunsteld' genoemd, en benadrukt dat de onderzoekers geen enkel bewijs hebben gevonden dat hem rechtstreeks in verband brengt met enige overtreding. 'Ik heb geen shekel van de onderzeese deal gekregen,' zei de premier deze week.
Maar de leiders van de groeiende partij 'Blauw en Wit' noemen Dossier 3000 'het grootste geval van corruptie dat met veiligheid te maken heeft in de geschiedenis van de Staat Israël'.
Moshe Ya'alon, nummer drie op de lijst van Blauw en Wit die waarschijnlijk minister van Defensie zal worden als de partij de verkiezing op 9 april wint, ging zover dat hij Israël Radio vertelt dat 'deze kwestie zo belangrijk is dat het zelfs verraad kan zijn'.

Medewerkers van Likoed reageerden onmiddellijk, en zeiden dat Ya'alon 'een grens had overschreden' door zo'n zware laster tegen Netanyahu te gebruiken. 'Het gebruik van de term “verrader” tegen de premier overschrijf op gevaarlijke wijze een rode lijn,' aldus de verklaring van de partij.

Linkse elementen beschuldigen veelvuldig Netanyahu en rechts van het ophitsen tot persoonlijke vijandschap tegen de voormalige premier Yitzchak Rabin in de tijd voordat hij werd vermoord. En toch lijken ze er weinig problemen mee te hebben om hetzelfde met Bibi te doen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.