Rellen in Gaza; is de 'Arabische lente' begonnen?

Wednesday, March 20, 2019 |  Redactie Israel Today
Een hele week lang kwam er regelmatig nieuws uit de Gazastrook en omgeving. Dat ging vooral over de Egyptische delegatie, die gekomen was om een wapenstilstand tussen Israël en Hamas te bemiddelen, of de raketten die op Tel Aviv werden afgevuurd, of de luchtaanvallen van de IDF als reactie op deze aanval.

Maar de belangrijkste berichten uit Gaza werden in de internationale media nauwelijks gemeld: de massademonstratie tegen de heerschappij van Hamas.

Afgelopen donderdagmiddag stroomden Gazanen in het noorden van de kustenclave de straten op, om te protesteren tegen de knellende kosten van levensonderhoud en gebrek aan arbeids­plaatsen (of aan loon voor hen die wel werk hebben). De economische situatie in Gaza is, zacht gezegd, slecht, en de bewoners zijn verontwaardigd wanneer ze zien hoe de Hamas-leiding geld verspilt voor aanvals­tunnels en wapens om Israël te provoceren.

Het blijft onduidelijk wie er achter de protesten steekt, maar zij zijn uitgesproken moedig, gezien de wrede aard van Hamas, die door de meeste demonstranten niet werd genoemd. Het is mogelijk dat de rivaliserende Palestijnse Autoriteit in Ramallah de bevolking van Gaza opjut om de Hamas-regering omver te werpen.

In elk geval, en ondanks het vermijden van rechtstreekse kritiek op Hamas, sloegen Hamas in Gaza de demonstraties zeer snel uiteen, maar niet voordat online-videoclips per mobiele telefoon openbaar waren gemaakt, waarop te zien was hoe de Hamas-heersers de burgerbevolking genadeloos slaan. Op enkele clips was te zien dat er scherpe munitie tegen de demonstranten werd ingezet. Hamas heeft een volledige blokkering van de nieuwsberichten uitgevaardigd. Het is dan ook niet duidelijk hoeveel slachtoffers er te beklagen zijn.

Rellen in de straten van Gaza. Zo onderdrukt Hamas degenen die protesteren tegen de hoge prijzen en activisten van de beweging 'Wij moeten leven'.

Een Palestijns kind beschrijft hoe het door Hamas-activisten meedogenloos werd geslagen.

Ongetwijfeld hoopte Hamas dat de sterke militaire reactie van Israël op de raketbeschietingen op Tel Aviv de woede van de Gazanen tegen de Joodse Staat zou doen uitbarsten. Maar dat heeft niet zo mogen zijn. De plaatselijke demonstraties werden vrijdag weer voortgezet en breidden zich uit tot aan de stad Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook.

De tijd zal laten zien of deze demonstraties worden voortgezet en uitgebreid, of dat het wrede onderdrukking door Hamas de komende opstand snel zal doen eindigen. In elk geval zien velen dit als een startschot voor een lange strijd, om Gaza definitief uit de handen van zijn terroristische heersers te bevrijden.

Zie ook:Palestijnse gezondheidscrisis laat zien waarom vrede een utopie is en VN halen uit naar gewelddadige onderdrukking van volksprotesten in Gaza door het Hamas regime

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.