Het is Poerim, dus ik stem op Bibi Netanyahu

Tuesday, March 19, 2019 |  David Lazarus
Door weer een andere onverklaarbare, sommigen zouden zeggen goddelijke, wending van de gebeurtenissen, staat de toekomst van Israël opnieuw op het spel, en precies in de tijd voor Poerim.

Afbeelding: Netanyahu spreekt tijdens Poerim de gemeente toe in de Grote Synagoge in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De algemene verkiezingen van Israël zijn over enkele weken, raketten van Hamas vliegen over Tel Aviv, antisemitisme is ontketend over de hele wereld, er is chaos in Gaza en op de Tempelberg, Hezbollah graaft tunnels aan de noordelijke grens en er komen steeds meer terreuraanslagen. De timing van deze gebeurtenissen, en het samenvallen van deze gebeurtenissen met Poerim, kan je niet negeren.

Wie kan de ontmoeting vergeten van premier Benjamin Netanyahu met de voormalige Amerikaanse president Barack Obama op Poerim tijdens de nucleaire crisis in Iran, toen hij een prachtig, handgeschreven manuscript van de Rol van Esther in de handen van de Amerikaanse leider legde? Met Mordechai-achtige helderheid verklaarde Netanyahu: ' Meneer de president, we moeten Iran stoppen, voordat ze ons vernietigen!

Voor de Joodse premier staat Israël tegenover een moderne Haman. Netanyahu heeft Haman beschreven als 'een Perzische antisemiet die het Joodse volk probeerde te vernietigen'. Netanyahu legde uit dat 'er in elke generatie mensen zijn die het Joodse volk willen vernietigen. In deze generatie zijn we gezegend om te leven in een tijdperk waarin er een Joodse Staat is die in staat is om het Joodse volk te verdedigen'.

Ook vandaag de dag klinkt de boodschap van Netanyahu duidelijk. Poerim herinnert ons eraan dat we actie moeten ondernemen om onszelf te redden. Het is niet genoeg om de gebeurtenissen hun gang te laten gaan en te wachten op goddelijke tussenkomst, hoe die ook komt.

Poerim is de verzekering dat de goddelijke hand de rollen zal omdraaien voor de vijanden van Israël, wanneer iemand bereid is om op te komen voor wat juist is. De held van de Rol van Esther is geen noodlot of consequentie, hoewel het verhaal zich ontvouwt rond een reeks van humoristische toevalligheden. Het gaat over een jong meisje, dat met gezond verstand, vrouwelijke intuïtie en vrouwelijke overtuigingskracht een koning weet te overtuigen om naar haar pleidooi te luisteren. Het gaat om de 'geluksslag' die plaatsvindt wanneer een trouwe oom alles op het spel zet om op te komen voor wat hij gelooft, en zonder aarzeling zijn volk waarschuwt voor dreigend gevaar.

Poerim herinnert ons er jaarlijks aan dat Joden vijanden hebben die zich inzetten voor onze vernietiging en dat we er iets aan kunnen en moeten doen. Wanneer het er op aan komt en het lijkt alsof de kansen zich tegen ons keren, gaan we niet neerzitten en piekeren. De viering van Poerim schudt ons wakker uit de apathie. Het roept ons op om alles te doen wat we kunnen om de rollen met onze vijand om te draaien, om onze vijand tegen te houden door zijn eigen dwaasheid uit te buiten.

Netanyahu heeft tegenover Iran alleen gestaan. Hij is niet bang om te verklaren dat Israël een Joodse Staat is, voor het Joodse volk, en meer dan de meesten zal hij zich, indien nodig, verzetten tegen het 'vredesplan' van de Amerikaanse president Donald Trump, om ons land te beschermen. Wanneer je naar Netanyahu kijkt is alsof je de bladzijden van het Poerimverhaal leest, de enige Bijbelse tekst zonder Gods naam erin. Dat is een aanwijzing dat de boodschap van dit verhaal is, dat menselijk initiatief vereist is, zelfs als er goddelijke hulp bij betrokken is. Netanyahu leest het verhaal van Esther en Mordechai correct wanneer hij oproept tot actieve Israëlische zelfverdediging tegen de existentiële bedreigingen van onze natie.

Lang geleden werd het lot geworpen. Er bestat geen diplomatieke oplossing voor de veiligheid van Israël in het Midden-Oosten. Israël kan haar voortbestaan niet op het spel zetten met wishful thinking . De enige vraag die overblijft, is of de VS, of een andere natie in de wereld, hun lot willen delen met ons volk.
Toen Bibi die Rol van Esther naar de Amerikaanse president stuurde, had hij de waarschuwing van Esther met een gele merkstift kunnen benadrukken: 'Want als je je in deze tijd in diep stilzwijgen hult, dan zal er vanuit een andere plaats verlichting en verlossing voor de Joden komen, maar jij en het huis van je vader zullen omkomen. En wie weet of jij niet juist voor een tijd als deze tot deze koninklijke waardigheid gekomen bent.

Het is Poerim, en ik stem op 9 april op Netanyahu.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.