Israëls rechtse libertaire pro-marihuanapartij 'Zehoet'

Monday, March 18, 2019 |  Arthur Schwarzman
De Zehoet-partij (Hebreeuws: זהות, 'Identiteit') was aanvankelijk nergens te vinden in de eerste polls van de komende verkiezingen. Maar naarmate de week vorderde, begon de partij wat op te schuiven naar de kiesdrempel en begon zij voet aan de grond te krijgen in de komende Knesset.

'Er zijn hier veel rechtse partijen, waarin onderscheiden jullie je?' werd partijleider Moshe Feiglin onlangs in een interview gevraagd. 'Vrijheid', antwoordde hij. 'Ik zal het ronduit zeggen: wij willen de hele nationale identiteit, maar daarbij ook de persoonlijke vrijheid van de burger.'

Moshe Feiglin zal beter bekend zijn voor zijn stevige oppositie tegen de Oslo-akkoorden. In 1993 richtten hij en Shmuel Sackett de protestbeweging Zo Artzenoe (Hebreeuws: זו ארצנו, 'Dit is ons land') op. De beweging werd bekend door het blokkeren van wegen en het gebruik van andere vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de regering van Yitzchak Rabin, in een poging om het aan Arabieren overdragen van Israëlisch land tegen te houden.

Feiglin werd bij een van dergelijke projecten zelfs gearresteerd en veroordeeld tot burgerdienst wegens opruiing. In 1996 richtte hij Manhigoet Yehoedit (Joods Leiderschap) op, dat later, in 2000, fuseerde met Likoed. Vijf jaar later, in 2005, was Manhigoet Yehudit de grootste factie binnen de centrale commissie van Likoed, het lichaam dat beslist over het beleid van Likoed.

Nu komt Feiglin terug in een nieuwe vorm en een nieuwe partij. 'Israël is een vooraanstaande leider in het ontwikkelen van soorten cannabis voor de behandeling van verschillende ziektes, waaronder kanker. Ik zag met mijn eigen ogen hoe ze dat deden', zei hij tijdens een campagne in Tel Aviv. 'Welk recht heeft de regering om mij te vertellen wat ik wel of niet mag roken? Het is vooral minder schadelijk dan de slok whisky die ik nu drink. Ik heb legalisatie als voorwaarde gesteld om deel te nemen aan de coalitie.

Aleh Yarok (Hebreeuws עָלֶה יָרוֹק, letterlijk 'groen blad'), de traditionele pro-marihuanapartij, links van het midden van het politieke spectrum, doet dit jaar niet mee aan de verkiezingen. Bij de laatste verkiezingen kregen zij 47.000 stemmen. Wil Feiglin proberen hen over te halen? Zijn de liberalen, die hun stem voor Feiglin zullen geven als dienst voor legalisatie, zich bewust van zijn visie op het vredesproces? Zehoet zal kiezen voor opheffen van de Oslo-akkoorden en het toepassen van de volledige Israëlische soevereiniteit in alle delen van het land: inclusief de Gazastrook, de Westoever en de Tempelberg.

Op andere punten verdedigt Feiglin de vrije-markt­economie, extreme vermindering van regerings­bemoeienis met burgerzaken, en, verrassenderwijs, het beëindigen van het religieuze monopolie van het rabbinaat. Voor messiaanse Joden zou dat groot nieuws zijn, omdat zij dan zouden kunnen trouwen en zichzelf zijn in hun eigen gemeenschappen, terwijl het rabbinaat zijn standaarden zal aanhouden en door zal gaan met bieden van zijn service aan het publiek.

Voor wat betreft zijn keus voor een premier – Netanyahu, of diens uitdager Benny Gantz – bleef Feiglin vaag. In feite ziet hij beiden als 'strategische rampen'. Uiteindelijk is Feiglin bereid om in welke regering dan ook te zitten die de idealen van zijn partij propageert.

Feiglins nieuwe boek To Be a Free Jew (Een vrije Jood zijn) beschrijft de partijvisie en werd al snel een bestseller in Israël. Met zijn groeiende populariteit gelooft Feiglin met grote zekerheid dat Zehoet de grote verrassing van de komende verkiezingen op 9 april zal zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.