Sanhedrin eert Nikki Haley met penning

Monday, March 18, 2019 |  David Lazarus
De organisatie die zichzelf het herstelde Sanhedrin noemt, bevindt zich achter een nieuw geslagen penning met het gezicht van Nikki Haley, de pro-Israël ambassadrice van de Amerikaanse president Donald Trump bij de VN. De opbrengst gaat naar de bouw van de derde tempel. Eerder sloeg de organisatie een penning met Trump naast de Bijbelse Perzische koning Kores.

Volgens de Associated Press werd de penning geslagen om Haleys standvastige verdediging van Israël tijdens haar tijd bij de Verenigde Naties te herdenken.

Het Sanhedrin, een Joodse organisatie die droomt van het herstellen van de Joodse wet in Israël en de tempel op de Tempelberg, is een van de drie religieuze groepen achter de Haley-penning.
‘Zij steunde Israël en zij vertelde de waarheid ... dat de hele Verenigde Naties, heel zijn agenda, dient om Israël te vernietigen,’ aldus rabbi Hillel Weiss, woordvoerder van de groep. ‘Zij handelde op een manier die Bijbelse principes vertegenwoordigde,’ voegde hij eraan toe.

Weiss zei dat Haleys besluit om de VS terug te trekken uit de Mensenrechtenraad en haar kritiek op, wat Israël en de VS een anti-Israëlische vooringenomenheid van het wereldlichaam noemen, maakten dat zij de erkenning verdient.
Op de penning van zijn organisatie staat Haleys gezicht afgebeeld tegen het gebouw van de Verenigde Naties met een Joodse menora op de voorkant en een gestileerde weergave van de Joodse tempel op de achterkant.

Haley, een toegewijde christin die de banden tussen Israël en de Amerikaanse evangelische gemeenschap hielp versterken, heeft de bewondering van de religieuze en nationalistische rechtervleugel van Israël getrokken.
Haley werd bij de VN bekend om haar harde lijn tegen Iran en haar spot met de Mensenrechtenraad. Ze heeft de raad vaak berispt omdat die zich enkel en alleen richtte op vermeende Israëlische misstanden, terwijl de slechte prestaties van andere staten genegeerd werden – een standpunt dat werd geprezen en herhaald door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

In haar laatste pro-Israël gebaar na het aankondigen van haar verrassende ontslag afgelopen herfst, stelde ze een resolutie voor waarin ze de militante groep Hamas veroordeelde voor geweld tegen Israël.
Haley verdedigde ook het besluit van President Trump om alle financiering van de VS aan Palestijnse vluchtelingen te stoppen, en Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Trump, om die reden een held van de Sanhedrin-groep, is het gezicht op de andere penning van de groep, die vorig jaar voor het eerst geslagen werd. De penning toont Trump naast de Perzische koning Kores. Weiss zei dat hij tot nu toe 20.000 Trump-penningen heeft verkocht.

Het besluit van de regering-Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, gevierd door Israël, was voor de Palestijnen aanleiding om de banden met Washington te verbreken. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem, dat Israël in de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde, als hoofdstad van hun toekomstige staat.

De opbrengst van de Bijbelse penningen, zo zegt de website van het Sanhedrin, zal gaan naar de voorbereidingen voor de oprichting van de derde Joodse tempel – een aspiratie met explosieve politieke implicaties. De plek op de heuveltop waar de Bijbelse tempels waren gehuisvest, wordt door de Joden vereerd als de Tempelberg, de heiligste plek in het Jodendom. Tegenwoordig wordt het beschouwd als de derde heiligste plek in de Islam, de plek waar de Al-Aqsa moskee en de Rotskoepel staan. De concurrerende claims op de plaats dienen als een regelmatig brandpunt van geweld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.