National Geographic filmt 'The Story of God' in Israël

Monday, March 18, 2019 |  David Lazarus
Het derde seizoen van de National Geographic show 'The Story of God' wordt gefilmd in Israël. Sinds 2016 reist Morgan Freeman de wereld rond om verslag te doen over veel verschillende religies en hun ideeën over God. Freeman reist nu naar Israël om de wortels van het christendom, de God van Abraham, te verkennen.

'Er is maar één God op aarde wiens volgelingen in de miljarden lopen', erkent Freeman over Jezus. In de eerste aflevering van het seizoen reist de met de Academy Award bekroonde acteur naar de Megiddo-gevangenis in de Jizreelvallei. Daar werd een buitengewone archeologische vondst ontdekt van het geloof van de vroege Kerk in de goddelijkheid van Jezus. 'Ik moest begrijpen wanneer men Jezus de prediker, Jezus de rabbijn, als goddelijke Jezus is gaan zien', zegt Freeman over de reden van zijn bezoek aan de site.

Op het terrein van de streng beveiligde gevangenis ontdekten archeologen in 2005 wat volgens velen een buiten-Bijbels bewijs is, dat Joodse christenen al heel vroeg geloofden dat Jezus God was. Onder de vondsten is een Joods Christelijk gebedsruimte uit het jaar 230 na Christus met een groot mozaïek ter ere van Jezus. Traditionele kerken bestonden nog niet in de 3e eeuw, maar gebedshuizen, of deze 'huiskerken', waren niet ongewoon.

De tekst op de mozaïekvloer vertelt over een vrouwelijke volgeling van Jezus die een tafel voor het Avondmaal heeft gewijd aan 'God, Jezus Christus'. De volledige tekst luidt: 'De God-liefhebbende Akeptous heeft de tafel aan God Jezus Christus aangeboden als een gedenkteken. Akeptous wordt beschouwd als de naam van een vrouw die voor een avondmaalstafel heeft betaald. 'Zoals de brieven van de apostel Paulus suggereren, waren veel van de eerste kerkleiders vrouwen', legt Freeman uit, nadat hij vernomen had dat het mozaïek de naam van een vrouw bevat.

Deze vondst is een bewijs dat vroege volgelingen van Jezus geloofden en begrepen dat Christus goddelijk is. 'Christus is als God', aldus Freeman. 'De ongelooflijke ontdekking van de vloer van een gewoon huis onthulde dat 1.800 jaar geleden christenen zich daar verzamelden om Jezus als God te aanbidden. Dat is een geloof dat christenen over de hele wereld tot op de dag van vandaag vasthouden en de Messias vereren als een van de drie personen in de Drie-eenheid - Vader, Zoon en Heilige Geest,' merkt hij op.

Freeman wijst er ook op dat misschien 'de dominante stem van de vrouwen een rol speelde in de transformatie van Jezus de rabbijn, Jezus de profeet, in Jezus de God, God tot mens gemaakt. Ik zou zeggen dat deze transformatie het christendom zijn lange levensduur heeft gegeven. Miljarden zielen volgen het onderwijs, niet van een mens maar van God. God op aarde,' suggereet hij.

Naast de reizen naar Israël, nemen de zes nieuwe afleveringen met Freeman en zijn National Geographic medewerkers 'de kijkers mee op een interreligieuze reis rond de wereld, reizen naar 30 verschillende steden van historisch en antropologisch belang, waaronder Jeruzalem, Kathmandu, Jericho, Rome, Bethlehem, Parijs, Praag, Hanoi, Toronto en Lourdes'.

Het tweede seizoen van de National Geographic-serie werd uitgezonden in 171 landen en in 45 talen. Het derde seizoen wordt in de VS uitgezonden op het National Geographic Channel op dinsdag om 21 uur. In Israël gaat het derde seizoen van de show in première op 21 april op National Geographic en zondag om 22.50 uur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.