Yair Netanyahu irriteert Turkije: Istanbul is Constantinopel

Sunday, March 17, 2019 |  Ryan Jones
'Istanbul, (not Constantinople),' is een beroemd humoristisch liedje, dat verwijst naar de naamsverandering van Constantinopel in Istanbul door de Turken. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vond het niet grappig toen Yair, de zoon van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de stad met zijn vorige, pre-Turkse naam aanduidde.

Afbeelding: Yair Netanyahu's brutale openbare retoriek heeft hem al eerder in de problemen gebracht. (Foto: Flash90)

Erdogan eiste zaterdag dat Netanyahu zijn oudste zoon, Yair, een draai om de oren geeft, nadat hij in het openbaar de Turkse hypocrisie noemde. Als dat niet lukt, waarschuwde Erdogan, heeft hij 'andere manieren om Israël op te voeden'.

De Turkse leider laat duidelijk zijn stem horen in de huidige verkiezingscampagne van Israël en beschuldigt Netanyahu en zijn Likoed-partij van flagrante discriminatie tegen en onderdrukking van de 'inheemse' Arabische bewoners van het Heilige Land. Vorige week noemde hij Netanyahu een 'tiran' die Palestijnse kinderen 'afslacht'.

Toen mengde Yair zich in het voortdurende geruzie tussen zijn vader en Erdogan door te twitteren:

'En ik wil hem eraan herinneren dat Istanbul eigenlijk een stad is die Constantinopel heet! De hoofdstad van het Byzantijnse rijk en centrum van het orthodoxe christendom gedurende meer dan duizend jaar voor de Turkse bezetting!'

Waarop Benjamin Netanyahu reageerde: 'Erdogan, de dictator die tienduizenden politieke tegenstanders naar de gevangenis stuurt, die genocide pleegt tegen de Koerden en Noord-Cyprus verovert, predikt tot mij, de Staat Israël en de IDF, democratie en oorlogsethiek. Een grapje. Het is beter dat hij zich ook niet bemoeit met Jeruzalem, als 3000 jaar onze hoofdstad'

In een volgende post voegde hij eraan toe:

'Ik wil hem ook herinneren aan de genocide die Turkije had gepleegd op Grieken, Assyriërs en Armeniërs! Zij hebben alle christenen uit Klein-Azië ethisch gereinigd!'

Yair Netanyahu drong er later bij anderen op aan om hem te helpen 'piss off the Mad Turk' door op Twitter te posten met de hashtag #Istanbul_is_Constaninople.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.