Verliest Hamas de controle over Gaza?

Sunday, March 17, 2019 |  David Lazarus
Hamas-schutters gebruiken munitie en knuppels om duizenden inwoners van Gaza met harde hand aan te pakken die protesteren tegen de verschrikkelijke levensomstandigheden, waaronder een gebrek aan elektriciteit, hoge belastingen op basisgoederen en slechte gezondheidsdiensten.

Ooggetuigen ter plaatse melden via de sociale media dat Hamas-milities de demonstranten neerschieten en slaan. Hamas arresteert journalisten en iedereen die betrapt wordt op het maken van foto's van zijn gewelddadig optreden.

De protesten duren al drie dagen achter elkaar als reactie op een oproep van een jeugdbeweging om Hamas verantwoordelijk te stellen voor de dreigende instorting van de economie van Gaza en de ontberingen van de lokale bevolking. ‘We willen leven’: dat is de slogan die ze gebruiken om de bevolking van Gaza op te roepen om te protesteren tegen de ijzeren greep van Hamas op de kustenclave.
‘Hamas ruïneert ons leven,’ vertelde een jonge demonstrant aan de Israëlische legerradio. ‘Niemand lijkt zich druk te maken om de mensen in Gaza die in vrede willen leven met de Israëli’s. Het is tijd om de autoriteiten van Hamas verantwoordelijk te houden voor de verslechterende situatie in Gaza,’ zei hij.

De gewelddadige confrontaties met Hamas vinden overal in de Gazastrook plaats op markten, op pleinen en in het hart van Gazastad. Demonstranten staken banden in brand en gebruikten spandoeken tegen Hamas. Deze zeldzame vertoning van openbaar verzet tegen de jihadistische groep komt nadat Israël meer dan 100 Hamas-doelen heeft geraakt in reactie op raketten die op donderdagavond op Tel Aviv werden afgeschoten. Op vrijdag werd de zogenaamde ‘Mars van Terugkeer’, de wekelijkse gewelddadige demonstraties langs het grenshek met Israël, voor het eerst afgelast in het licht van de groeiende sociale onrust.

Hussein al-Sheikh, een hoge leider van de Palestijnse Autoriteit, sprak zijn steun uit voor de demonstranten. ‘Gaza is in opstand gekomen tegen de onderdrukkers,’ postte hij op Twitter. In een poging om af te leiden van de frustratie van het publiek over het bewind, heeft Hamas de afgelopen dagen geprobeerd demonstraties te organiseren tegen de Palestijnse Autoriteit en haar leider, Machmoud Abbas, maar zonder succes.
Hamas nam in 2007 in Gaza de macht van de Palestijnse Autoriteit over na een korte burgeroorlog. Sindsdien heeft de terreurgroep de Gazastrook volledig onder controle gehouden, maar deze ongekende demonstraties geven aan dat zijn ijzeren greep mogelijk losser wordt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.