Altijd hetzelfde: Raket, overleg, reactie, angst, einde

Friday, March 15, 2019 |  Dov Eilon
Gisteravond werd onze routine ineens onderbroken door een bericht over een raketalarm in Tel Aviv. Op de tv werd de basketbalwedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en Efes Istanbul uitgezonden, toen de commentator meldde dat op datzelfde moment buiten de sirenes loeiden. Het spel ging ongehinderd verder. Van de toeschouwers in de Arena van Tel Aviv leek niemand er iets van te hebben vernomen.

Afbeelding: Raketalarm bij de ontbijt-tv (beeldschermfoto)

Ook ik was verrast en zocht op mijn mobieltje naar verdere informatie. Mijn dochter, die dit weekeinde op de basis in Tel Aviv doorbrengt, dat er vertelde dat er 'rood alarm' was gegeven. Tzeva Adom heet dat in het Hebreeuws, Kleur Rood. Ik kon het nog steeds niet geloven. Tzeva Adom? Nu? In Tel Aviv? Maar toen meldde zich per WhatsApp onze oudste zoon, die in Tel Aviv woont. Alles is in orde, schreef hij.

Dat was het moment dat ik in de woonkamer de tv aanzette. Daar werd op alle drie kanalen, 11, 12 en 13, over de raketaanval gesproken. Het was even na 21 uur. Op de andere tv ging het basketbalspel ongehinderd verder, terwijl ik me op een crisisstemming voorbereidde. Ik was nu op alles voorbereid en stelde me daarbij voor dat misschien ook bij ons zo meteen de sirenes gaan loeien en dat we dan onze zoon in zijn kamer gezelschap gaan houden. Want zijn kamer is de veiligheidsruimte van onze woning. Maar zover kwam het niet. Maar alle tv-kanalen berichtten alleen nog maar over de raketten boven Tel Aviv. Er waren live-verbindingen met Bat Jam en Cholon, waar het lawaai van de explosie het duidelijkst te horen was.

Bericht over het raketalarm in Tel Aviv, donderdagavond: 'Iron Dome geactiveerd in Gush Dan' (tv-beeld Kanaal 13)

Al snel waren alle tv-zenders op de nieuwe realiteit voorbereid. Experts discussiëren inde studio’s over de mogelijke Israëlische reactie (die kwam ’s nachts). De speciale uitzendingen werden pas na middernacht gestaakt en van ochtend vroeg weer opgestart. We kennen deze 'crisis-routine' al. Het is telkens weer hetzelfde 'spel'. Duidelijk was ook dat het Israëlische leger in de nacht duidelijk harder reageert. Per slot van rekening zijn raketten op Tel Aviv heel iets anders dan raketten op het zuiden. Want daar is men dat al gewend. Nee, nee, dat mag natuurlijk niet zo zijn. Maar helaas schijnt het inderdaad zo te zijn dat we eerst raketten op tel Aviv nodig hebben om te laten zien dat er geen verschil is tussen raketten in het zuiden of in Tel Aviv.

Vandaag begon het weer met een volgend raketalarm, dat op tv nog altijd in de bekende oranje kleuren van het thuiscommando van het leger wordt getoond. Wij kennen dat beeld nog heel goed van zomer 2014. Beginnen ze nu alweer? De berichten van gisteren en van vanochtend vroeg waren nauwelijks anders dan ten tijde van de vorige 'rondes', bij de vroegere raketaanvallen. Het is eigenlijk altijd hetzelfde. Raket, overleg, reactie, angst voor escalatie en dan einde van de botsing, tot de volgende keer.

Ditmaal werd meteen met de normale routine doorgegaan. Het schoolonderwijs werd niet gestopt, want dat kennen we immers al. Maar toch was het een interessante tv-avond. Tot de volgende keer, als er weer een herhaling wordt uitgezonden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.