Hamas beschiet Tel Aviv; en Israël schiet hard terug

vrijdag 15 maart 2019 |  David Lazarus, Dov Eilon
Twee Iraanse Fajr-5 langeafstandsraketten, die vanuit Gaza werden afgevuurd, explodeerden donder­dag­avond tijdens het spitsuur in Tel-Aviv. Er werden geen gewonden gemeld omdat de sirenes van de commerciële hoofdstad van Israël tijdig jankten.

Afbeelding: Mensen buiten een schuilkelder, die door de gemeente Tel Aviv was opengesteld na het afschieten van de twee raketten uit de Gazastrook naar het centrum van Israël. (Foto: Adam Shuldman/Flash90)

De raketten misten bebouwde gebieden en er werden geen slachtoffers of schade gemeld, al hebben waarschijnlijk weel mensen een shock opgelopen. Eerst werd gemeld, dat een onderscheppingsraket van het Iron Dome luchtverdedigingssysteem was afgevuurd; later werd dit bericht ingetrokken. Vanuit de Gazastrook werd de raketbeschieting bevestigd. Volgens de nieuwswebsite Ynet waren de raketten afgeschoten door de Islamitische Jihad.

Het is de eerste aanval op Tel Aviv sinds de Gaza-oorlog van 2014 tussen Hamas en Israël. 'Dit was in principe een verrassing,' vertelde de militaire woordvoerder Brigadegeneraal Ronen Manelis donderdag aan Israel Radio. Volgens luitenant-kolonel Avichay Adraee was het Hamas die de raketbeschieting had uitgevoerd; Hamas ontkent dit, en zegt de verantwoordelijken daarvoor zal bestraffen. Toch stelt de Israëlische regering Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, verantwoordelijk voor alles dat in de Gazastrook gebeurt.

Honderd doelen in de Gazastrook bestookt
Als reactie vielen donderdagnacht en vrijdagochtend vroeg de Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters ongeveer 100 doelwitten aan van de terreurorganisatie Hamas in de gehele Gazastrook, zei een woordvoerder van de IDF. Onder de doelen waren de bureaus van het Hamas-hoofdkwartier in Gaza-stad, dat verantwoordelijk is voor het leiden van militanten in Judea en Samaria, de bouw van infrastructuur zoals tunnels, en het vervoer van geld naar personen verantwoordelijk voor terreuraanvallen op Israëlische burgers. Bovendien werd een ondergrondse werkplaats voor de productie van raketten vernietigd, werden verscheidene militaire gebouwen aangevallen evenals een zeepost van Hamas die ook wordt gebruikt om wapens te vervaardigen, meldde de IDF-woordvoerder.

Mogelijke aanvalsdoelen van het Israëlische leger in de Gazastrook

Er was niet onmiddellijk sprake van slachtoffers van de luchtaanvallen op de terroristische bolwerken, waarvan sommige uit voorzorg waren ontruimd. Getuigen zeiden dat de krachtige explosies van de luchtaanvallen de gebouwen in Gaza deden schommelen en de lucht boven de doellocaties verlichtte. Er klonken ook sirenes in Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens met Gaza.

Egyptische bemiddelaars snel vertrokken
De aanval op Israëls grootste stedelijke gebied vond plaats terwijl de leiders van Hamas in Gaza met Egyptische afgevaardigden spraken om inspanningen te bespreken om voor een langdurige wapenstilstand met Israël te zorgen. Israëlische analisten speculeerden dat Palestijnse militanten, die zich verzetten tegen elke overeenkomst tussen Hamas en Israël, achter de raketaanval zaten. De Egyptische delegatie vertrok naar verluidt om te voorkomen dat ze verrast zouden worden door de luchtaanvallen.

Rellen in Gaza-stad onderdrukt
Eerder op donderdag was Hamas gedwongen om met geweld rellen in Gaza-stad neer te slaan. Er werd geprotesteerd tegen de verslechterende economische situatie, die door de corrupte Islamitische leiding wordt veroorzaakt. De Israëlische media suggereerden, dat Hamas zijn toevlucht kan hebben genomen tot de raketaanval op Israël, om de aandacht af te leiden van de toenemende onrust bij de bevolking. De spanningen zijn het afgelopen jaar hoog geweest, sinds de Palestijnen gewelddadige protesten begonnen in de buurt van de Israëlische grens.

Premier Netanyahu bij overleg in het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie, donderdagavond (Foto: Ariel Harmoni/Ministerie van Defensie)

Premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu heeft donderdag in het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie in de Kiria en Tel Aviv overlegd met de leiders van de diverse veiligheidsorganisaties over verdere stappen. Het eerste resultaat waren de nachtelijke aanvallen op doelen in de Gazastrook.

Raketverdediging vrijdagochtend vroeg in district Sha'ar Hanegev.

Zoals verwacht, bleef de reactie van Israël op de raketaanval niet onbeantwoord. Om 7:18 uur plaatselijke tijd werden vanmorgen vier raketten afgevuurd in de richting van de stad Sderot en het district Sha'ar Hanagev county. Het Iron Dome raketafweersysteem onderschepte drie van de raketten. De vierde viel op open terrein. Op het schoolplein van een school werden na de onderschepping splinters van de raket gevonden.

Tel Avivs burgemeester Ron Huldai gaf opdracht om alle schuilkelders van de stad te openen als voorzorgs­maatregel tegen verdere aanvallen. Een marathon van Jeruzalem, gepland voor vrijdagochtend, gaat gewoon door. Ook het schoolonderwijs gaat gewoon door. In de Israëlische media werd al gesproken over het einde van het 'huidige ronde'.

Ook Hamas zou hebben verklaard dat het geen belang heeft bij een escalatie van de situatie. Of dat echt zo is, kan Hamas nog niet aantonen; want het is vrijdag, de dag waarop sinds een jaar de zogeheten 'mars van de terugkeer' bij het grenshek van de Gazastrook plaatsvindt. Wanneer Hamas werkelijk geen escalatie wil, moet die zich vandaag inzetten voor rust bij het grenshek.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.