Arabische staten: normalisering met Israël voortzetten

Thursday, March 14, 2019 |  Redactie Israel Today
Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben deze maand naar verluidt een poging afgewezen om de Arabische normalisering met Israël te beteugelen.

Afbeelding: Eind vorig jaar kreeg de Israëlische minister van Cultuur en Sport Miri Regev een officiële rondleiding door de Sheikh Zayed Grote Moskee in Abu Dhabi tijdens een officieel bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. (Foto: Handout/EPA)

Tijdens een bijeenkomst van de Unie van Arabische Parlementen in Amman, Jordanië, stelde de voorzitter van de Nationale Vergadering van Koeweit, en de feitelijke heerser van de olierijke staat, Marzouq Al-Ghanim, een slotresolutie voor die de Arabische wereld opriep om recente normalisering van de banden met Israël stop te zetten

Volgens het aan Hamas gelieerde persbureau Shehab (meldt de Middle East Monitor) verwierp de Saoedische afgevaardigde het commentaar van Al-Ghanim over de normalisering met Israël, en eiste dat dit uit elke resolutie van de conferentie wordt verwijderd.
De afgevaardigden van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben naar verluidt ook elke vijandige retoriek gericht tegen Israël afgewezen.

Normalisatie van de relaties met Oman
In een verwant bericht wordt gezegd dat Oman een aantal sociale media-activisten heeft gearresteerd die de afgelopen maanden kritiek hadden op de toenadering van de Golfstaat tot Israël.

Eind vorig jaar bezocht premier Benjamin Netanyahu op uitnodiging Oman, waar hij en sultan Qaboos bin Said al Said hartelijk spraken over hernieuwde relaties tussen hun twee landen.

Skyline International Foundation meldde onlangs dat Oman de normalisering met Israël zeer serieus neemt en zelfs zo ver gaat dat het de afwijkende stemmen het zwijgen oplegt. De Internationale organisatie, die toezicht houdt op schendingen van de vrijheid van meningsuiting, veroordeelde Oman voor 'verdwijnende' sociale media-activisten, die de normalisering met Israël publiekelijk hadden afgewezen in berichten op Facebook en Twitter.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.